Fille Folle

In meisjesmagazines lees je hoe je zo snel mogelijk je winterkilootjes verliest, en welke sekspositie het best geschikt is om die ‘foutjes’ te verdoezelen. Hoe je een (mannelijk) lief strikt en hoe je die tevreden kan houden. Welke celebrity je soulmate is, en met wie die op dit moment aan het daten is. Op de cover prijkt haast zonder uitzondering een blank meisje met maatje 36 waarvan elke zogezegde imperfectie genadeloos digitaal weggeveegd is.

Het is fijn om op een luie zondag, in de zetel hangend als een dikkedekentjesburrito, je brein resoluut af te zetten en door zo’n onzin te bladeren. Maar als dat het enige is dat voor meisjes in de aanbieding is, ja, dan is er wél een probleem.
Fille Folle wil het anders doen. We willen dieper graven.

We willen jonge meisjes de inhoud geven die ze verdienen, en we willen ervoor zorgen dat élk meisje zich bij ons thuis voelt. Bruine meisjes, blanke meisjes, zwarte meisjes, dunne meisjes, dikke meisjes, meisjes die op jongens vallen of op andere meisjes, transmeisjes of zij die eigenlijk niet zo van hokjes houden, meisjes met een hoofddoek of met een korte rok, meisjesachtige meisjes of meisjes die gruwelen van roze, meisjes die religieus zijn en zij die in niets geloven en alle andere soorten meisjes. We geloven dat er magische dingen kunnen gebeuren als al die soorten meisjes de handen in elkaar slaan.

 

En zo geschiedde.

 

In augustus 2016 sloegen onze founders, schrijfster Ilona Lodewijckx en illustrator/architecte Aurike Quintelier de handen in elkaar. Fille Folle werd geboren als nieuwsbrief en leefde verder op social media en online. In oktober 2017 kwam het Fille Folle-boek in de winkels, geschreven door Ilona en mooi gemaakt door Aurike. Het werd een heuse tienerbijbel die in 10 hoofdstukken uitlegt hoe je opgroeit als sterke en empowerede fille folle.
GVB_Fille Folle-2104.jpeg
Ondertussen trok Aurike wat meer naar de achtergrond om op haar fantastische kunst te focussen, en trekt Ilona aan het zeil. Maar vanaf het begin wordt FF gedragen door  fantastische vrijwilligers, schrijvers, illustratoren, en believers. Een warme, inclusieve sisterhood die ervan overtuigd is dat meisjes de wereld kunnen runnen.
No nonsense, geen taboes.