SOS: hoe vraag je om hulp?

Door Lieze Van Elst

Het gaat niet zo goed met jou, hé? Ik zie het aan je tranende ogen, ik hoor het aan je trillende stem, ik merk het aan je gedrag en voel het aan je onregelmatige ademhaling.

Het is oké om je zo te voelen. Het is oké om even te denken dat het allemaal nutteloos is. Het is oké, zolang je maar hulp zoekt.

Ik hoor je al denken “Huh what?! Hulp zoeken? Hoe? Wat? Wanneer?”

In dit iets langer artikel wil ik het met jullie hebben over hoe je constructief naar hulp kan zoeken. Want meer jongeren dan wij denken hebben het moeilijk, en vinden gepaste hulp zoeken iets kéi moeilijk en onhaalbaar.

Pas na 2 jaar strugglen stapte ik zelf naar een leerkracht op school. Ik had gedachten die niet oké waren en deed mezelf pijn. Al snel werd ik doorgestuurd naar het CLB en pas maanden later werden mijn ouders ingelicht.

Intussen waren er ook al twee van mijn vriendinnen langs geweest om tegen mama te vertellen dat het echt niet goed met me ging. Praten was nooit mijn sterkste kant geweest. Ook als kind schreef ik al in schriftjes naar mama en papa om te vertellen hoe mijn dag was.

Soms zijn we gewoon sterker met pen en papier, niet?

  1. Denk even na, wil je jouw brief zelf afgeven of wil je hem liever mailen? Dat kan beide! Zelf schrijven, typen en afprinten, of snel op de ‘verzendknop’ duwen omdat dat veiliger voelt.
  1. Wat wil je precies bereiken met je brief? Wil je hulp? Wil je je hoofd even leegmaken en de gedachten minder zwaar maken?
  2. Naar wie ga je hem sturen? Je mama, papa, of een vriendin? Een leerkracht, leerlingenbegeleider of je tante? Misschien wel je broer of zus…

Als je dit écht te moeilijk vindt kan je altijd vragen of iemand anders het aan je ouders kan vertellen, iemand die al op de hoogte is! Omgekeerd kan ook. Je ouders kunnen dit ook aan je school/vriendinnen zeggen als jij niet durft.

Ik schreef nog een voorbeeldbrief die je mag gebruiken en aanpassen als je dat wilt. Succes!Voorbeeldbrief – sombere gedachten

[Aanspreektitel] dit kan verschillen van hey mama, hey papa, lieve mama, liefste papa tot lieve vriendin, vriend, leerkracht…

Lieve ………….,  

[Boodschap] 

“Ik wil al even iets vertellen maar ik vind het te moeilijk om dit gewoon te zeggen.
Er gaat veel om in mijn hoofd en de laatste tijd voel ik me niet goed in mijn vel. Soms ben ik zo somber en verdrietig en dan zie ik het allemaal niet goed meer zitten.

Ik word wat bang van mijn eigen hoofd en het lijkt een donkere tunnel die maar niet eindigt.”

[Doel]

Kunnen we samen naar de dokter gaan of eens contact opnemen met een psycholoog? Ik zie soms geen andere uitweg maar ik wil wel echt geholpen worden, alleen kan ik dit niet aan.”

[Einde]

“Dankjewel om dit te lezen en ik hoop dat jullie niet te hard geschrokken zijn…

Liefs,”

[Jouw naam]Voorbeeldbrief – moeilijkheden met eten

[Aanspreektitel] dit kan verschillen van hey mama, hey papa, lieve mama, liefste papa tot lieve vriendin, vriend, leerkracht…

Lieve ……………., 

[Boodschap] 

“Ik wil al even iets vertellen maar ik vind het te moeilijk om dit gewoon te zeggen.
Er gaat veel om in mijn hoofd en de laatste tijd voel ik me niet goed in mijn vel. Ik voel me heel dik en eten is hierdoor moeilijker, het valt misschien niet zo heel erg op maar ik vind het toch belangrijk dat ik hier eerlijk over ben want ik denk dat ik hulp nodig heb.”

[Doel]

Het lijkt alsof ik dit alleen niet ga kunnen dus het is misschien handig dat we samen eens kijken voor afspraak bij een psycholoog of bij de huisarts?”

[Einde]

“Dankjewel om dit te lezen en ik hoop dat jullie niet te hard geschrokken zijn…

Liefs,”

[Jouw naam]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s