#ChooseYou: Hoe je in 2019 voor jezelf kiest

Door Lieze Van Elst

Iedereen kent die goede voornemens. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zo goed als 80% van de mensen hun goed voornemen opgeeft. WHUUUT?

Dit jaar zijn de populairste goede voornemen rusten, bewegen en kilo’s kwijtraken. Maar één van de goede voornemens die ìk dit jaar opstelde is: voor mezelf kiezen.

Ja, in 2019 kies ik voor mezelf, zeg ik geregeld nee en geef ik duidelijk mijn grenzen aan. Dit klinkt zo cool en easy, maar uh, is eigenlijk ongelofelijk moeilijk. En ik hoop dat ik bij de 20% hoor die het wél volhoudt.

Nee zeggen op een vraag om hulp of een gunst of w h a t e v e r wordt vaak gezien als een egoïstische daad, terwijl het eigenlijk perfect normaal (en kéi gezond!) is om af en toe eens enkel aan jezelf te denken.

Want wij, als mens, zijn zo beïnvloedbaar.

“Wil je me volgende week helpen met verhuizen?”

– “ja natuurlijk”, zeg ik, maar diep vanbinnen breek ik want ik heb alweer mijn eigen grens overschreden. De voorbije weken waren loodzwaar en ik ben moe. Ik zou liever rusten, hoe graag ik die vriendin ook zie.

Wij, als mens, vinden dat we altijd iedereen moeten blij maken. Nee zeggen op een vraag om hulp of een gunst of w h a t e v e r wordt vaak gezien als een egoïstische daad, terwijl het eigenlijk perfect normaal (en kéi gezond!) is om af en toe eens enkel aan jezelf te denken.

“Zin in een koffietje straks?”

– “ja, gezellig!,” zeg ik, maar eigenlijk voel ik mij niet zo lekker en ik durf het niet aan te geven, omdat ik bang ben om mijn vriendin teleur te stellen. 

Wij, als mens, zouden soms wat meer aan onszelf mogen denken. Het is meer dan oké om de liefde die je anders altijd aan anderen geeft, aan jezelf te geven.

Zeg wat vaker nee. Denk wat meer aan jezelf. Geef wat regelmatiger je grenzen aan. Maak van 2019 het jaar dat je écht van jezelf leert houden.

You can do this!

Een gedachte over “#ChooseYou: Hoe je in 2019 voor jezelf kiest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s