Het Jaar van Jolyne: 2019 zonder Alcohol

Door Jolyne Demets

 
2019 is er! En daarmee ook de goede voornemens.

Ik doe hier normaal echt nooit aan mee, maar dit jaar wou ik er eens volledig voor gaan.

Ik ben Jolyne, 19 jaar. Ik studeer orthopedagogie en ben hoofdleidster in de chiro van Heestert.

Deze chiro is een bende maten die graag samenkomt en een pintje drinkt. Maar vaak blijft het niet bij ééntje of bij één keer. Iedere vrijdag hebben we LK, leidingskring. Dan zitten we samen en bespreken zaken die moeten gebeuren of slecht liepen. Tijdens deze LK wordt ook er wel wat afgedronken.

Op weekends, kamp, verjaardagen, vrijdagen, zaterdagen, donderdagen… Ik moet er geen tekening bij maken, een excuus om iets te drinken is rap gemaakt. Ikzelf merk echter welk effect dit heeft op mijn omgeving en mijn lichaam.

Ik wil dit onderwerp meer bespreekbaar maken. Ik verloor mijn grootvader aan een verslaving en heb al talloze discussies gehad met mensen die dronken achter het stuur wilden kruipen. Echt, don’t drink and drive.

Daarom besloot ik om in 2019 een jaar te leven zonder alcohol. Geen druppel.

Het klinkt heel ambitieus en zal voor mij ook een hele uitdaging worden. Ik kan de extra support wel gebruiken! En daarom neem ik jullie mee op dit avontuur.

Ik ben heel nieuwsgierig naar het effect dat dit experiment zal hebben op mij en op mijn lichaam. Ik denk dat het heel lastig zal worden, maar ik zal jullie ook meenemen naar de momenten wanneer het even niet lukt.

Ik wil in kaart brengen dat we misschien meer afhankelijk zijn van alcohol dan we denken. En dit is toch echt wel een belangrijk topic bij jongeren. Ik denk dat velen van ons nog niet begrijpen wat voor effect het kan hebben.

Er heerst namelijk een enorm taboe rond alcoholmisbruik, en tegelijk wordt veel drinken in onze maatschappij wél als normaal afgeschilderd. Ik wil dit onderwerp meer bespreekbaar maken. Ik verloor mijn grootvader aan een verslaving en heb al talloze discussies gehad met mensen die dronken achter het stuur wilden kruipen. Echt, don’t drink and drive.

Dit is ook een shoutout naar al die mensen die nog nooit een druppel aanraakten of sober proberen te worden. Ik heb heel veel respect voor jullie!

Ps. Dit is mijn eigen keuze. Ik doe dit vrijwillig. Ik deel met plezier mijn verhaal met jullie en hoop sommigen te inspireren en tot inzichten te laten komen. Ik verplicht echter niemand om dit ook te doen!

Je kan Jolyne’s uitdaging volgen of haar een hart onder de riem steken via de hashtag #hetjaarvanjolyne!

 

Een gedachte over “Het Jaar van Jolyne: 2019 zonder Alcohol

  1. Veel succes er mee!! Ik heb ook 13,5 maand alcoholvrij geleefd en ik miste dat enkel op het einde omdat ik ook geen suiker drink (en eet), vond ik water en thee op den duur echt eentonig als je op café of onder vrienden bent. Ik drink zelden alcohol en voel me daar best blij mee 🙂
    En eigenlijk een schande dat het zo normaal gevonden wordt, ik kreeg soms zelfs boze reacties omdat ik niet dronk of mensen die me pushten om toch te drinken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s