Hoe overleef je de feestdagen?

Enkele dagen geleden lanceerde Self Love Club BE, een blog over self love, mentale gezondheid en (body) positivity, een gids over hoe je de feestdagen overleeft. Want hey, voor sommige mensen is die final countdown in december de gezelligste tijd van het jaar, maar voor anderen brengt het vooral heel veel stress met zich mee. Veel lawaai, familiebezoeken, druk om de juiste cadeautjes te vinden, een vreemde eetcultuur,  mensenmassa’s in de winkelstraten, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Daarom delen we hun raad graag ook even hier, lieve filles. Om eventueel je eigen angsten te kunnen terugdringen, of misschien om anderen gewoon beter te begrijpen en hun Christmas net even Merry te maken!

Door Self Love Club BE

“Dit is een gids voor mensen die de feestdagen een ware hel vinden, maar er zullen ook tips in staan voor anderen, hoe ze mensen met mentale problemen en stress beter kunnen helpen om de feestdagen door te komen. Het is een soort van speciale editie voor iedereen. Laten we beginnen!

Nog even kort dit: Ik zal bij elk onderwerp ‘A’ en ‘B’ plaatsen.

A’ is voor mensen die het moeilijker hebben om mensen met mentale problemen te begrijpen.

B’ is voor mensen met mentale problemen en stress om deze periode hopelijk wat “makkelijker” door te komen.

De feestdagen kunnen een luidruchtige periode zijn.

A: Met de feestdagen krijgen we vaak bezoek of gaan we vaak op bezoek bij vrienden en familie. Bij de meesten wordt daar vaak veel gepraat en gelachen. De doorsnee mens kan daar perfect tegen en heeft daar geen probleem mee. Maar er zijn nu éénmaal ook mensen die het mentaal niet zo goed hebben. Voor hen kan het gelach en gepraat door elkaar op een bepaald punt heel verwarrend worden. Logisch, want zij zitten al in de knoop met al hun gedachten én moeten dan nog ééns luisteren naar al het volk rondom hen.

Vat het dus niet persoonlijk op als ze eventjes niet mee zijn in gesprek of als ze niet meteen reageren. Word niet meteen boos of geërgerd tegen hen. Wat je wel kan doen is het nog eens heel normaal opnieuw vertellen of vragen als de persoon liever heeft dat je het op een ander moment van de dag opnieuw vertelt. Kijk ook niet raar als de persoon zich eventjes afzondert. Het kan goed zijn voor die persoon, maar kan ook goed zijn voor jou, want wanneer de persoon terug komt kan hij/zij misschien wel beter luisteren naar jouw verhaal.

B: Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou zit, maar de feestdagen zijn nu éénmaal luidruchtig en als je al met veel gedachten zit kan dit zwaar zijn. Als je de feestdagen niet thuis viert kun je best vanaf aankomst bij vrienden of familie al kijken waar er een rustig plekje is. Vergeet zeker ook je oordopjes, koptelefoon en leesboek niet. Wanneer het je eventjes allemaal te veel wordt kun jij je eventjes gaan afzonderen op je rustig plaatsje. Wanneer dit niet meteen lukt heb je nog altijd je oordoppen bij de hand. Of bij sommige werkt misschien rustgevende muziek wel. Probeer het eens!

Beslis gewoon voor jezelf wat jij eet en welke hoeveelheid je eet. Ga please ook niet beginnen over dat je in januari “wel moet gaan fitnessen hoor”.

Food

A: Met de feestdagen wordt er altijd lekker gegeten. Onthou bij het eten gewoon dat we beter geen commentaar geven op een ander zijn bord. Geen “amai, heb je veel honger?!” maar ook geen “ga je maar zo weinig eten?!”

Mensen die kampen met gelijk welke eetstoornis of die gevoelig zijn voor deze onderwerpen kunnen geen van beide commentaren gebruiken. Beslis gewoon voor jezelf wat jij eet en welke hoeveelheid je eet. Ga please ook niet beginnen over dat je in januari “wel moet gaan fitnessen hoor”. Denk er gewoon goed bij na. Het is voor jou waarschijnlijk moeilijk om je op die manier aan te passen, maar voor de persoon met een eetstoornis kan zo’n uitspraken horen nog moeilijker zijn. Denk dus goed na voor je iets zegt! En maak het zo voor iedereen wat aangenamer.

B: Ik weet dat deze periode qua eten extreem moeilijk is. Je zit bij mensen en denkt dat iedereen naar jou kijkt om te zien wat en hoeveel je eet. Probeer je tijdens het eten enkel op jezelf te concentreren. Wanneer het mogelijk is probeer dan zelf te kiezen wat en welke hoeveelheid je in je bord legt. En probeer ook te onthouden dat eten goed is! Welke hoeveelheid en wat je vandaag ook eet, morgen moeten we allemaal opnieuw eten, want je lichaam heeft brandstof nodig en dat eten is onze brandstof.

Hou je glas al klaar om te toosten en hoop dat de persoon aan de andere kant het zo snapt dat je liever geen drie kussen geeft! Of maak dat je net om twaalf uur op het toilet zit.

Cadeautjes!

A: Het kan zijn dat mensen door hun mentale problemen amper tot niet kunnen buitenkomen. Help hen om een bepaald item dat ze nodig hebben voor een cadeautje nog te halen. Zo hoeven zij geen stress te hebben om buiten te komen in die drukke straten, maar hebben ze toch wel de cadeautjes die ze willen geven.

B: Wanneer je niet kunt buiten komen om welke reden dan ook, kan je gelukkig beroep doen op een online webshop. Denk er dan wel aan dat je tijdig bestelt en het aan huis laat leveren. Zo hoef jij het huis niet uit om cadeautjes en heb je toch wat je wilt. Je kunt ook aan een vriend, vriendin of familielid vragen als zij tijd hebben om je cadeautje te gaan zoeken in de winkel, want jammer genoeg vind je niet alles online.

00:00 uur. Kussen!

A: Bij velen is het de traditie wanneer met oud en nieuw de klok twaalf uur slaat om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen en elkaar 3 kussen te geven. Leuk! Ja, maar niet voor iedereen. Vraag daarom aan de persoon of ze het oké vinden als je ze 3 kussen geeft of als het beter is om elkaar gewoon zo een gelukkig nieuw jaar te wensen. Je kunt ook eens toosten in plaats van elkaar 3 kussen te geven. Is toch even goed? 

B: Bij dit onderwerp kan ik enkel de tip geven van hou je glas al klaar om te toosten en hoop dat de persoon aan de andere kant het zo snapt dat je liever geen drie kussen geeft! Of maak dat je net om twaalf uur op het toilet zit en wacht een paar minuten tot iedereen wat gekalmeerd is.”

Tekst: Self Love Club
GIF: Ola Szmida

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s