Mythbusters IV: “iedereen heeft ’t voor z’n twintigste al gedaan”.

S E K S. Het allersappigste der onderwerpen spreekt tot ieders verbeelding, en moet dus ook een heleboel uit de lucht gegrepen broodje-aap-verhalen trotseren. Want er wordt nergens meer over gepraat – en dus ook nergens meer over geluld (sorry, pun intended) als over de horizontale tango.

Over seks bestaan nog een heleboel mythes, en Sensoa, onze supercoole Vlaamse organisatie voor seksuele gezondheid, probeert die aan diggelen te slaan. Taboes doorbreken en heilige huisjes overhoop schoppen, daar houden wij wel van, en daarom slaan we met hen de handen in elkaar. Elke week helpen we samen één belachelijke seksmythe de wereld uit.

Deze week, de allerlaatste mythe: “Iedereen heeft ’t voor z’n twintigste al gedaan!”

Als je nog nooit seks hebt gehad kan die eerste keer in je verbeelding bijna mythische proporties aannemen. Misschien heb je ’t in je hoofd al duizend keer beleefd, heb je de dialogen verzonnen die eraan vooraf gingen en de grote romantische gebaren die er in je dagdromen onvermijdelijk bij hoorden.

Je hebt de films gezien en bent ervan overtuigd dat die eerste keer mierzoet romantisch zal zijn, of dat jullie elkaar net als uitgehongerde oermensen te lijf zullen gaan. Je stelt je voor hoe je persoon in kwestie je opwacht bij kaarslicht, met rozenblaadjes over het bed gestrooid, in een warm bad vol schuim, halfnaakt op een schapenvel bij het haardvuur of bij de volle maan in je achtertuin.

Bovendien heb je het idee dat de hele wereld seks heeft, en dat jij de allerlaatste bent om op de trein te springen naar No Pants City. Newsflash: 1) seks is niet zoals in films, maar dat hoeft het ook helemaal niet te zijn. 2) Nìet de hele wereld heeft seks, en zij die het wel hebben zijn er niet per se vroeger bij dan jij. Uit onderzoek blijkt dat 10% procent van 18 tot 29-jarigen en 3% van de 30 tot 39-jarigen nog geen penetratieseks heeft gehad.

En dat kan verschillende redenen hebben.

Er is écht geen “goede” leeftijd om aan seks te beginnen. Op die eerste keer seks staat geen houdbaarheidsdatum. Op elk potje past een dekseltje, maar op jouw deksel staat geen in het zwart gedrukte datum waarop je vervalt.

Misschien wacht je bewust, en voel je je nog wat te jong om de stap te wagen. Misschien wil je eerst wat “andere” ervaringen opdoen, ben je op zoek naar iemand waar je verliefd op bent, of wil je de persoon in kwestie honderd procent vertrouwen. Da’s helemaal oké, want er is écht geen “goede” leeftijd om aan seks te beginnen. Op die eerste keer seks staat geen houdbaarheidsdatum. Op elk potje past een dekseltje, maar op jouw deksel staat geen in het zwart gedrukte datum waarop je vervalt.

Of misschien ben je niet helemaal zeker of je wel klaar bent voor seks. Je twijfelt, maar waarom? Omdat je potentiële bedpartner zo graag met je in de koffer wil duiken? Omdat je bang bent voor SOA’s en zwangerschappen? Omdat je bang bent voor wat anderen zullen zeggen?

De ene twijfel is de andere niet, en er is een groot verschil tussen gezonde zenuwen of een duidelijk neeschuddend buikgevoel. Gelukkig vind je in het #FilleFolleBoek een handige flowchart die je in de juiste richting kan sturen!

flowchart copy.jpg

Je voorwaarden om seks met iemand te hebben zijn helemaal jouw keuze, net als je beslissing om seks te hebben in de eerste plaats. Je bent niemand seks verschuldigd. Niemand kan in jouw plaats dat soort beslissingen maken over jouw lichaam.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je wél helemaal klaar bent voor seks, maar dat het er gewoon maar niet van lijkt te komen. Misschien ben je nog niemand tegengekomen waarmee je doktertje wil spelen, of lijk je het juiste moment steeds te missen.

Maar knoop goed in je oren dat élke ervaring die je meemaakt mooi meegenomen is, of dat nu een goed gesprek, wat schaamteloos geflirt of lichamelijk vuurwerk is.

Je stelt je voor hoe je persoon in kwestie je opwacht bij kaarslicht, met rozenblaadjes over het bed gestrooid, in een warm bad vol schuim, halfnaakt op een schapenvel bij het haardvuur of bij de volle maan in je achtertuin. Bovendien heb je het idee dat de hele wereld seks heeft, en dat jij de allerlaatste bent om op de trein te springen naar No Pants City.

Want bewust maagd of niet, weet dat het helemaal oké is om nog geen seks te hebben gehad. Je hoeft je echt niet te schamen om hier open over te zijn, en het heeft al helemaal geen zin om je alleen op Virgin Island te voelen. Neem de tijd die je gebruikt om je zorgen te maken of je onzeker te voelen om voor jezelf uit te vissen wat, hoe en wanneer voor jou de leukste eerste keer zou kunnen zijn. Zo ben je helemaal klaar om de sterren van de hemel te vrijen when the time comes.

Liefs,

Fille Folle en Sensoa

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s