Een lesje ‘herstory’

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Tijd om dit te veranderen. 

Da’s hoe F-site haar verhaal begint. En het is een pijnlijke waarheid.

Je geschiedeniscursussen staan standaard vol met de streken van Napoleon, Caesar en Alexander De Grote, en als je hier en daar een ‘gekke’ koningin of een vrome non buiten beschouwing laat, vind je eigenlijk zo goed als niemand in je geschiedenisboek terug die geen penis heeft.

Dacht je écht dat Pocahontas een romantische en wederzijdse relatie had met een Britse kolonist? Heeft Pausin Johanna, de eerste én enige vrouwelijke paus, écht bestaan? En moest een zwarte vrouw het écht bekopen omdat ze haar buszitje niet wilde afstaan?

Vrouwen werden doorheen de geschiedenis in de meeste culturen klein én binnenskamers gehouden, en als ze al de kans kregen om grote dingen te verwezenlijken, werden hun sporen vaak door nijdige kerels uit de geschiedenis gewist.

Dat was bijvoorbeeld het geval bij Hatshepsut, één van de zeldzame vrouwelijke farao’s van het Oude Egypte, die een gigantische stempel drukte op de handelsnetwerken en bouwprojecten van haar rijk. Haar mannelijke nakomelingen vonden dit niet kunnen en probeerden haar uit de geschiedenis te wissen, vaak letterlijk door haar beeltenis van stenen iconen en monumenten te bijtelen.

Niet oké, en het heeft lang genoeg geduurd. Terwijl we zelf keihard timmeren aan gelijkwaardigheid voor ons allemaal (zodat we voortaan niet meer doodgezwegen worden), is er nu ook F-site, een online platform dat een schijnwerper zet op ijzersterke vrouwen die de wereld in hun tijd mee kleur gaven.

Hallelujah, onze gebeden zijn aanhoord!

F-site verzamelt hun verhalen, brengt hen in de kijker en ontkracht de mythes die er over hen bestaan. Want dacht je écht dat Pocahontas een romantische en wederzijdse relatie had met een Britse kolonist? Heeft Pausin Johanna, de eerste én enige vrouwelijke paus, écht bestaan? En moest een zwarte vrouw het écht bekopen omdat ze haar buszitje niet wilde afstaan?

Vrouwen werden doorheen de geschiedenis in de meeste culturen klein én binnenskamers gehouden, en als ze al de kans kregen om grote dingen te verwezenlijken, werden hun sporen vaak door nijdige kerels uit de geschiedenis gewist.

Die laatste vrouw was bijvoorbeeld Rosa Parks. Dit is wat F-site over haar schrijft:

“De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks werd in december 1955 wereldnieuws. Ze weigerde in de bus haar plek af te staan aan witte medepassagiers en werd hiervoor gearresteerd. Rosa Parks groeide uit tot een icoon van de zwarte burgerrechtenbeweging.

Rosa Parks was actief binnen de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Na Parks’ arrestatie riep deze beweging de ‘Montgomery bus boycot’ uit: zwarte burgers in Montgomery namen niet langer de bus. De busmaatschappij draaide enorme verliezen. Rosa’s moedige daad had grote gevolgen. Een jaar later oordeelde de rechter dat in bussen geen onderscheid meer mocht worden gemaakt tussen zwarte en witte passagiers. De wetten die segregatie verboden, werden pas in 1964 doorgevoerd met de Civil Rights Act.

Voor Parks zelf had haar daad van verzet ook grote nadelige gevolgen. Na haar arrestatie werd ze bedreigd en ook ontslagen van haar werk. Ze verhuisde naar de stad Detroit waar ze haar werk voor rassengelijkheid voortzette. In 2013 werd Parks’ levenslange strijd tegen racisme beloond met een standbeeld in het Capitool.”

Rosa_Parks_being_fingerprinted_by_Deputy_Sheriff_D.H._Lackey_after_being_arrested_for_boycotting_public_transportation_-_Original.jpg

Zoek je ’t liever wat verder in het verleden? Dan kan je bijvoorbeeld alles vinden over La Malinche, die ook wel “de moeder van Mexico” genoemd wordt:

“La Malinche was een Azteekse vrouw die als tolk en adviseur optrad tijdens de Spaanse veroveringsoorlog. Zij wordt door sommigen gezien als moeder van de Mexicaanse natie.

La Malinche was een slavin van de Spaanse veroveraar Hernán Cortés. Tijdens haar jeugd was ze al meerdere keren verhandeld. Ze sprak hierdoor vele talen zoals Yucateeks, Maya en Nahúatl. Als slaaf van de Spaanse kolonisten leerde ze ook Spaans. Tijdens de oorlog tegen de Azteken trad La Malinche op als tolk en adviseur. Mede doordat zij hun talen sprak, wist zij verschillende volken te overtuigen de Spanjaarden te helpen.

Zo hielp ze Cortés bij de verovering van Azteekse hoofdstad Tenochtitlan. Ze overleefde grote slachtpartijen. La Malinche kreeg twee kinderen met Hernán Cortés. Hun kinderen waren ‘Mestizos’, dit zijn kinderen van gemengde afkomst. De meeste Mexicaanse mensen vandaag de dag stammen van mestiezen af.

Over La Malinche is niet veel bekend maar er is wel veel óver haar geschreven. Ze wordt gezien als de moeder van de Mexico maar ook als een verrader omdat ze de Spanjaarden hielp. Feministen zien haar als briljante vrouw die als zondebok de boeken is ingegaan.”

Malinche_con_Cortes.jpeg

Safe to say – geschiedenis werd net een stuk cooler én herkenbaarder. En het toont bovendien dat niet alleen the future female is, maar dat ook het verleden voor een groot stuk rust op de schouders van onze voormoeders.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s