#Mythbusters V: “Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt.”

S E K S. Het allersappigste der onderwerpen spreekt tot ieders verbeelding, en moet dus ook een heleboel uit de lucht gegrepen broodje-aap-verhalen trotseren. Want er wordt nergens meer over gepraat – en dus ook nergens meer over geluld (sorry, pun intended) als over de horizontale tango.

Over seks bestaan nog een heleboel mythes, en Sensoa, onze supercoole Vlaamse organisatie voor seksuele gezondheid, probeert die aan diggelen te slaan. Taboes doorbreken en heilige huisjes overhoop schoppen, daar houden wij wel van, en daarom slaan we met hen de handen in elkaar. Elke week helpen we samen één belachelijke seksmythe de wereld uit.

Deze week: “Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt.”

Lieve fille, sluit je ogen. Steek je linkerwijs- en middelvinger in de lucht. Leg je rechterhand over je hart. En beloof ons dan plechtig om deze onzin nooit uit te spreken.

Seks heb je, in de meeste gevallen, met z’n twee. In het hele proces, van de spannende paringsdans tot het uiteindelijke plukken van elkaars besjes, zijn jullie evenwaardig en hebben jullie evenveel recht op genot. En toch.

Studies wijzen uit dat maar liefst 90% van de mannen altijd klaarkomt tijdens seks, terwijl dat bij vrouwen slechts 48% is. Daartussen gaapt de orgasmekloof, en de trieste waarheid dat meisjes en vrouwen minder vaak en minder makkelijk klaarkomen dan de jongens en mannen waarmee ze rollebollen.

Klaarkomen tijdens klassieke penetratieseks is voor veel meisjes nu eenmaal niet zo eenvoudig. We hebben andere vormen van stimulatie nodig. Terwijl een penis altijd zichtbaar is en een man buiten z’n lichaam gezelschap houdt, is de vagina een ingetogen doolhof dat niet zo makkelijk te bestuderen valt. De vagina is dus net dat ietsje mysterieuzer dan de penis, en geeft haar geheimen niet zomaar prijs. En daarbovenop komt nog eens dat elke vagina een uniek sneeuwvlokje is met een eigen vorm, kleur en anatomie.

De allereerste stap is natuurlijk dat je je veilig en opgewonden voelt, en dat je hoofd niet vol zit met je geschiedenistoets of wat je vriendin bedoelde toen ze zei dat ze je nieuwe kapsel ‘speciaal’ vindt.

Je vagina kan je vergelijken met een verlegen vriendin – je moet haar gewoon wat beter leren kennen voor ze zich openstelt. En toch ligt het niet alleen aan onze lichamen, want tijdens het masturberen bereiken we gemiddeld na 4 minuten al een orgasme. Qué?

De allereerste stap is natuurlijk dat je je veilig en opgewonden voelt, en dat je hoofd niet vol zit met je geschiedenistoets of wat je vriendin bedoelde toen ze zei dat ze je nieuwe kapsel ‘speciaal’ vindt. Je bent al een heel eind op weg als je in the mood bent en weet wat je eigen turn ons (én turn offs!) zijn.

Als het over klaarkomen gaat denk je misschien meteen aan de clitoris, het belangrijkste genotsorgaan van het vrouwelijke lichaam. En da’s grotendeels terecht, want wist je dat je clitoris het enige menselijke lichaamsdeeltje is dat alléén een genotsfunctie heeft? En dat je clitoris maar liefst 8000 zenuwuiteinden heeft, maar liefst twee keer zoveel als het topje van de penis? That’s pretty cool.

En als je denkt dat de clitoris zich beperkt tot dat kleine, héél gevoelige knopje dat je tussen je schaamlippen kan zien heb je ’t ook goed mis, want dat is slechts het topje van de ijsberg, ook wel de ‘glans’ genoemd. De rest van de clitoris zit aan de binnenkant van je lichaam, en strekt zich nog een heel eind uit. 

Je vagina kan je vergelijken met een verlegen vriendin – je moet haar gewoon wat beter leren kennen voor ze zich openstelt.

Om de ‘glans’ te stimuleren bouw je het best zachtjes op, en begin je met zachte en indirecte aanrakingen, zoals langs het clitoriskapje bovenaan of van opzij langs de schaamlippen. De clitoris is namelijk zo gevoelig dat het misschien niet even aangenaam voelt als je nog niet helemaal opgewonden bent.

Maar de clitoris stimuleren is niet de enige manier om tot een orgasme te komen. Er is namelijk geen één methode die bij iedereen werkt. Sommige vrouwen willen vooral directe stimulatie van hun clitoris, andere kunnen niet klaarkomen zonder penetratie. Of misschien heb jij net allebei tegelijk nodig. Wat de ene leuk vindt, vindt de ander misschien niets.

Tijd om te experimenteren dus! Raak jezelf eens aan tijdens de seks en zie of dat een verschil maakt. Bovendien is het helemaal oké om je partner aanwijzingen te geven over hoe je het precies wil. En dan nog dit: genieten staat niet gelijk aan klaarkomen. Je kan heel erg leuke seks hebben zonder die toeters en bellen. Maar het is wél de moeite waard, en je hebt minstens evenveel recht op die finale, ook als dat betekent dat alles wat langer duurt of wat stunteliger is.

Enjoy!

Liefs,

Fille Folle en Sensoa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s