Fuck perfect, wees prima

Door Axelle Bombay


De deur niet uitgaan zonder een onberispelijk kapsel. Fouten maken als de grootste horror beschouwen. Elke outfit
on point alsof je Beyoncé’s tweelingszus was. Enkel met jezelf kunnen leven als je tot de top van je klas, werk of zelfs heel je sociale omgeving hoort.

Ziehier een beschrijving van Nappily Ever After, een Netflix-aanrader! Of gingen er toch wat andere belletjes rinkelen?

Hoe vermoeiend zou het zijn om met die gedachten elke dag te moeten beginnen? Jezelf definiëren op basis van een haarlok die verkeerd ligt, wie hou je eigenlijk voor de gek? Jezelf, want de kans is groot dat ook jij tot de Stiekeme Groep der Perfectionisten hoort.

Er zijn nog nooit sterfgevallen geregistreerd van mensen die naar zichzelf luisterden. “Doen waar je je goed bij voelt” is ook nog steeds geen fatale aandoening.

De beste versie van jezelf willen zijn is top. De perfecte versie van jezelf willen zijn eerder een flop. Je streeft naar iets absoluut onbereikbaar, wordt er hoogstwaarschijnlijk niet gelukkig van én laat fijne dingen aan je voorbijgaan.


Stel jezelf eens de vraag: voor wie doe je het eigenlijk? Niet voor jezelf, want je zorgt ervoor dat je niet jezelf kan zijn.
  Voor anderen dan? Da’s ook zonde, dat je jezelf in allerlei bochten wringt om toch maar aan een bepaalde verwachting te voldoen.

Tijd voor verandering. Of net géén verandering, maar gewoon op en top jezelf zijn. Is de ninetiesstijl terug in de mode en vind jij dat stiekem vreselijk, dan laat jij die gewoon aan je passeren. Gaan al jouw vriendinnen gezellig op stap in het weekend terwijl jij snakt naar fleecedekens en theetjes in de zetel? Laat ik je van harte uitnodigen om dat dan ook te dóén. “I like fake people”, said no one ever. Er zijn nog nooit sterfgevallen geregistreerd van mensen die naar zichzelf luisterden. “Doen waar je je goed bij voelt” is ook nog steeds geen fatale aandoening.

“Ga niet langer voor Perfect, maar voor Prima. Goed genoeg, ok, jezelf: da’s méér dan genoeg.”

Besef daarnaast ook dat dat perfecte niveau waarnaar je streeft, voor iedereen anders is! Wil je de perfecte beste vriendin zijn? Voor de ene betekent dat dat je een waanzinnig cadeau bij verjaardagen geeft, voor de ander dat je met zakdoeken en chocola komt aanhollen bij LDVD. De perfecte reis plannen? Voor de ene betekent dat al backpackend richting Australië gaan, voor de andere een schattig chaletje in de Ardennen huren. Wat jij als 80% kan zien, kan voor een ander 30% of net 170% perfect lijken.

Laat ons dus gewoon braaf luisteren naar onze vriendin Elsa en Laat. Het. Gaan.

Weg met alle moetens, vervang ze onder luid applaus door willens. Zet je perfecte masker af en laat zien wie je echt bent. Ga niet langer voor Perfect, maar voor Prima. Goed genoeg, ok, jezelf: da’s méér dan genoeg.

Geplaatst in you

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s