#Mythbusters III: “Met HIV kan je geen seks meer hebben”

Door Ilona Lodewijckx

S E K S. Het allersappigste der onderwerpen spreekt tot ieders verbeelding, en moet dus ook een heleboel uit de lucht gegrepen broodje-aap-verhalen trotseren. Want er wordt nergens meer over gepraat — en dus ook nergens meer over geluld (sorry, pun intended) als over de horizontale tango.

Over seks bestaan nog een heleboel mythes, en Sensoa, onze supercoole Vlaamse organisatie voor seksuele gezondheid, probeert die aan diggelen te slaan. Taboes doorbreken en heilige huisjes overhoop schoppen, daar houden wij wel van, en daarom slaan we met hen de handen in elkaar. Elke week helpen we samen één belachelijke seksmythe de wereld uit.

Deze week: “Met hiv kan je geen seks meer hebben.”


 

Stel, je hebt hiv.

Je kreeg de diagnose en dat heeft natuurlijk een gigantische impact op je gehad. Want hiv is best wel een big deal, en als je aan aids denkt, denk je aan films of Freddie Mercury (het doet nog steeds zeer).

hiv hebben betekent gelukkig niet dat je ooit aids zal krijgen, en ondertussen is hiv-positief zijn al lang geen doodsvonnis meer. Je kan perfect een oud en verrimpeld besje worden met het virus in je bloed. Maar dat ’t een domper op je seksleven zet, da’s wel begrijpelijk.

hiv is namelijk een (onder andere) seksueel overdraagbare ziekte. Dus telkens je onbeschermde seks met iemand hebt, kan het virus doorgegeven worden. Bij mensen met hiv bestond er daarom altijd die angst dat ze, als ze seks hebben, die persoon zouden kunnen besmetten.

Gelukkig betekent ‘seks’ heel wat meer dan enkel een penis in een gaatje stoppen. Elkaar strelen, masseren, uitgebreid binnendraaien, plagen of met speeltjes te lijf gaan is volledig hiv-veilig, zonder ook maar enige voorzorg.

En bestond er maar een wondermiddeltje dat ervoor zorgde dat de besmetting niet kon gebeuren … een soort rubbertje of vliesje dat je beschermt en verder niet te veel in de weg zit … iets dat in één-twee-drie aangebracht is, goedkoop is zodat blutte pubers het ook kunnen kopen, en zowat overal te vinden …

Wacht, sounds familiar? Een condoom gebruiken is een uitstekende manier om hiv-besmetting te vermijden. Want het sleutelwoord bij de gevaren rond hiv, lieve schatten, is ‘onbeschermd’. hiv kan je seksleven verwoesten, maar niet als je voorbereid bent.

Mét een condoom kan je nog steeds véél én geweldige seks hebben, kan je experimenteren zoveel je wil, kan je wisselen van partner als je dat wil, en breng je helemaal niemand in gevaar — ook jezelf niet.

animation domination high-def aids GIF by gifnews

En sinds kort bestaat er trouwens een nieuwe manier om ervoor te zorgen dat het virus niet doorgegeven kan worden. De medicijnen tegen het virus blijken zo goed te werken dat het hiv-virus in het bloed niet meer opgespoord kan worden met een gewone test.

Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van wie met het virus leeft — het virus is namelijk veel minder actief — het zorgt er ook voor dat je niet meer ‘besmettelijk’ bent. Ja, echt waar, zélfs zonder condoom kan je het virus niet meer doorgeven. Het is ongelooflijk maar waar — het enige dat je hoeft te doen is de medicijnen innemen zoals voorgeschreven.

En toch blijft het condoom een aanrader. Want die beschermt je ook tegen andere soa’s.

Zoals chlamydia, een aandoening die jammer genoeg héél veel voorkomt. De ziekte heeft weinig symptomen en is dus moeilijk op te sporen, maar kan zich bij meisjes wel wreken op hun vruchtbaarheid.

Pro tip: iemand die, ondanks jouw wensen, weigert om seks te hebben met een condoom is hoogstwaarschijnlijk iemand waar je niet mee in bed moet duiken. Die verdient je niet.

Je weet ’t, lieve filles. Jullie zijn één rubbertje verwijderd van de leukste, gekste, heerlijkste, veiligste seks die je kan hebben. Volledig hiv-free.

Liefs, Fille Folle en Sensoa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s