#Mythbusters I.: “alleen seks met penetratie is echte seks”

Door Ilona Lodewijckx

S E K S. Het allersappigste der onderwerpen spreekt tot ieders verbeelding, en moet dus ook een heleboel uit de lucht gegrepen broodje-aap-verhalen trotseren. Want er wordt nergens meer over gepraat — en dus ook nergens meer over geluld (sorry, pun intended) als over de horizontale tango.

Over seks bestaan nog een heleboel mythes, en Sensoa, onze supercoole Vlaamse organisatie voor seksuele gezondheid, probeert die aan diggelen te slaan. Taboes doorbreken en heilige huisjes overhoop schoppen, daar houden wij wel van, en daarom slaan we met hen de handen in elkaar. Elke week helpen we samen één belachelijke seksmythe de wereld uit.


“Enkel seks met penetratie is echte seks”

H-h-h-hold up. Want hoe vaak voorkomend deze mythe ook is, eigenlijk is ze een beetje gek.

Als dit écht zo zou zijn, zou dat betekenen dat mensen die geen seks hebben met mannen, helemaal nooit “echte seks” hebben. Dat lesbische vrouwen, die er liever geen piemel bij hebben, voor altijd maagd blijven als ze nooit met een man hebben geslapen. Dat biseksuele vrouwen énkel “echte seks” hebben als ze met een man slapen, en dat rollebollen met een vrouw niet onder dezelfde noemer valt.

Vrouwen die met vrouwen vrijen gaan elkaar niet altijd met speeltjes te lijf, en ook mannen die met mannen vrijen kiezen niet enkel voor anale seks. Penetratie is een optie, en een goede vrijpartij kan eigenlijk perfect zonder.

Het verleidingsspel en de spanning die in jullie buiken fladdert, die elektrische schok als jullie lippen elkaar raken, het overgaan naar zachtjes strelen, masseren en ontdekken van elkaars lichaam, elkaar pijpen of beffen — seks is géén race en penetratie is vaak allerminst het einddoel.

Laat ons het trouwens iets meer over dat laatste hebben. Genieten van seks kan ook door elkaar oraal (en dus met je mond) te bevredigen. Niet iedereen vindt dit fijn — misschien lijkt het je onhygiënisch of vind je het onpersoonlijker dan gewoon vrijen. Het is belangrijk om te kunnen praten met je sekspartner over hoe jij graag orale seks wil geven of krijgen — wil je dat je partner eerst een douche neemt? Dat het schaamhaar mooi getrimd blijft? Je grenzen zijn belangrijk, en vergeet niet even te luisteren wat die van je partner zijn.

Dus, waar waren we — penetratie-seks is niet de enige soort seks die telt. En gelukkig maar, want voor veel meisjes en vrouwen blijkt penetratie helemaal niet de beste weg naar een orgasme. Vaak is er meer nodig, zoals bijvoorbeeld het stimuleren van de clitoris. En voor sommige mensen is penetratie zelfs helemaal geen optie, bijvoorbeeld omdat het erg pijnlijk is.

Het is dus belangrijk om te weten dat er heel veel verschillende manieren zijn om seks te hebben met elkaar, en dat penetratie-seks niet de enige vorm van seks is die onder de noemer “echte seks” mag vallen. Samen kunnen jullie creatief zijn en het verlangen zoeken in andere dingen, zoals het ontdekken van elkaars lichaam en het aanraken van bepaalde plekken.

En trouwens, wie bepaalt wat “echte seks” is en wat niet? Kunnen we niet gewoon allemaal doen wat we zelf willen, en waar wij — en onze sekspartner — zich goed bij voelen? Want boven alles draait seks om vrijheid, om (lichamelijke) connectie, om passie en verlangen.

De conclusie? You do you. Doe waar je je goed bij voelt, bewaak die grenzen, en geniet. En hou je wél van seks met penetratie? Awesome! Vergeet gewoon niet dat het de kers, en vaak niet de taart zelf is.

Liefs,

Fille Folle en Sensoa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s