Loyaal blijven aan je (virtuele) zelf

Tekst & illustratie door Christina De Witte (uit: Uit: Sommige meisjes houden niet van roze)

“Waarom doen we alsof we gelukkig zijn op sociale media, en hoe stoppen we daarmee? Dit is een van de grootste vragen waarmee ik als tiener worstelde.

Mijn generatie is opgegroeid met de opkomst van smartphones en sociale media. Wanneer we iets online posten, is dat meestal een update over onze (privé- en professionele) levens. Het is eigenlijk een beetje hetzelfde als met vrienden op café gaan, maar dan met heel veel vrienden die je niet echt kent in een grote, overvolle club.

Ik denk dat bijna iedereen wel eens teleurgesteld is als zijn nieuwste foto niet zoveel likes krijgt als-ie had gehoopt. Hoeveel van ons hebben eens een selfie gepost, wanhopig wachtend tot die ene persoon ’m ziet? Hoeveel van ons zijn afgelopen zomer jaloers geweest op bikinifoto’s van een vriendin op het strand? De sociale media zijn een heel andere wereld, waar we dingen zeggen en plaatsen die we waarschijnlijk niet zouden zeggen of doen in het echte leven. Op sociale media kunnen we doen alsof we alles hebben en zijn wie de fuck we willen zijn.

We faken een heleboel dingen online, en het is hoog tijd om in te zien dat dat nogal belachelijk is. We vergelijken ons met valse beelden en proberen onze onzekerheden te sussen door valse foto’s te maken. Dat is onze manier om onze volgers te vertellen dat ons leven geweldig is en dat we allemaal geweldig zijn! Maar wie houd je dan voor de gek? (…)

Ik moet toegeven dat ik me er ook schuldig aan maak. Dus voor de bestwil van iedereen, inclusief die van mezelf, moeten we eens serieus beginnen na te denken over de manier waarop we ons presenteren op sociale media, en vooral hoe we dat kunnen veranderen.

Onze obsessie met pronken is zowel de oorzaak als het effect van de opschepperscultuur die we zelf hebben gecreëerd en waar we nu in vastzitten. Sociale media zijn meestal een vorm van populariteitswedstrijd. (Wie heeft de meeste likes? Wie heeft de knapste foto’s? Wie heeft het mooiste lichaam?) Of we nu willen of niet, of we het nu leuk vinden of niet, we beoordelen allemaal anderen op hun onlineaanwezigheid en worden door hen beoordeeld.

Klonk dat wat hard?

Gelukkig is er hoop! Heel veel mensen op sociale media zijn absoluut niet wat ze beweren te zijn. Ze lijken oneindig veel vrienden, de beste etentjes en de vetste feesten te hebben, maar betekent dat ook dat ze per definitie gelukkiger zijn? Wellicht niet, en dat is precies waarom je niet alles moet geloven wat je ziet op je socialemedia-feed. Hecht er niet te veel waarde aan en vergelijk jezelf niet constant met alles wat je ziet tijdens het scrollen. Iedereen, letterlijk iedereen, heeft zijn slechte momenten of dagen.

Sociale media is niet echt, maar dat wisten we al. Het lastige is het volgende: want hoewel we allemaal weten dat sociale media één grote show is, blijven we die foto’s maken en die statussen posten. Waarom? Omdat sociale media letterlijk overal zijn, en we dus leven in een wereld waarin overschatting en oversharen de norm is.

Tegelijkertijd leven we in een samenleving die aanneemt dat uiterlijke schoonheid belangrijker is dan vaardigheden. En helaas halen we het grootste deel van ons zelfrespect uit de bevestiging van onze vrienden en peers, in plaats van het in onszelf te vinden. We denken graag dat we supersociaal en verbonden zijn, maar in werkelijkheid zijn we eenzamer dan ooit. Hoe kunnen we dit keren?

Nu je begrijpt hoe het gebeurt en, het belangrijkste, waarom het gebeurt, kan je proberen het probleem aan te pakken. Als je (nog) geen sociale media wil opgeven, is dat prima. Ik ben de laatste die je zal zeggen dat dat moet. Maar misschien wil je wel het volgende proberen:

Leef bewuster. Wees je bewust van het feit dat je automatisch naar je telefoon grijpt wanneer je date opstaat om naar het toilet te gaan als je bijvoorbeeld op café of restaurant bent. Waarom doe je dat? Omdat je je ongemakkelijk voelt om alleen te zitten en je weet niet wat je met je handen moet doen? Kijk eens om je heen! Besteed meer aandacht aan de dingen die rondom je gebeuren, misschien leer je nog wel iets bij.

Leg je telefoon weg als je aan het eten bent. De volgende keer dat je een restaurant bezoekt, speel je the phone stacking game: iedereen die aan tafel zit, moet zijn of haar telefoon op tafel leggen, zodat je een hoge stapel krijgt. De eerste persoon die zijn of haar telefoon aanraakt, moet de rekening betalen.

Stop het perfectionisme. Loop je in je dagelijks leven over straat met een filter op je gezicht? Nee, en ik ook niet. Verspil geen tijd aan het maken van die perfecte foto die er niet uitziet als de echte jij. Je houdt alleen jezelf voor de gek.

Bouw meer echte en diepgaandere relaties op. Probeer je telefoon een dag lang thuis te laten. Je zal je zoveel meer bewust zijn van je omgeving. Glimlach, begroet mensen die je op straat passeert. Leg contact met mensen in het echte leven. Onthoud dat het gevoel van eigenwaarde van binnenuit komt, niet van een like- of love-knop.”

Uit: Sommige meisjes houden niet van roze van Christina De Witte. Verschijnt 20 september 2018. (Van Halewyck)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s