Endometriose: hoe tem je je baarmonster?

Door Axelle Bombay

Veranderingen van je lichaam, dat gaat gepaard met van die onverklaarbare verschijnselen. Een beetje last hier, wat pijn daar: we’ve all been there.

Maar wat nu als die pijnen je dagelijkse leven gaan beïnvloeden? Valt dat ook onder de noemer “normaal”, neem je dan continu pijnstillers en ga je dan ook over in de “het zal wel aan mij liggen”-modus?

Het antwoord is nee. Continu met onverklaarbare pijn leven is niet oké en niet vol te houden.

Last van je schouder? Dan kan een kinesist je vast verder helpen. Simpel en vaak nog makkelijk opgelost ook. Maar hoe ga je te werk als die pijnen down under zijn?

Een pijnlijke schouder of een pijnlijke baarmoeder, er zit helaas een verschil in. Helaas, want je zou er even open over moeten kunnen spreken. In de realiteit is dat helaas niet altijd zo, en toch is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten! Laat anderen jou ook niet verwijten van aanstellerij. Enkel jij voelt wat er wel en niet in jouw lichaam gebeurt.

Zijn enorme pijn tijdens de menstratie, vrijen of plassen bij jou niet vreemd? Helpen pijnstillers niet om de meeste pijn van je menstruatie weg te nemen of gaan vrijpartijen — of zelfs nog maar het denken aan vrijen — gepaard met enorme krampen ter hoogte van je baarmoeder? Moet je tijdens de seks soms pauzes inlassen door de pijn in plaats van urenlange hartstochtelijke vrijpartijen zoals in de film te kunnen nabootsen? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met endometriose.

die parks and recreation GIF

Endowat? Simpel uitgelegd heb je last van endometriose wanneer je baarmoederslijmvlies — dat normaal braaf IN je baarmoeder zit — ook buiten je baarmoeder een weg in je lichaam heeft gevonden.

Oppepper van de dag: je bent niet alleen. Je bent geen weirdofreak of outsider. Je bent een vrouw waar niets verkeerd mee is. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen hebben endometriose in hun vruchtbare periode (15–50 jaar). Wereldwijd zijn dat 176 miljoen vrouwen in dezelfde situatie.

Iets minder leuk nieuws: endometriose is chronisch. Het kan behandeld worden (bijvoorbeeld door een operatie), maar de kans op terugkeer blijft. Het is een chronische ziekte, maar gelukkig wel een goedaardige.

Een ver-van-jouw-bedshow? Dat hoeft het niet per se te zijn. Heb je last van die vreselijke, onverklaarbare en vooral moeilijk bespreekbare pijnen? Bespreek het met je gynaecoloog. Er bestaan manieren om de pijnen te behandelen en — geloof mij — er gaat een nieuwe wereld voor je open.

Door het laten behandelen van endometriose kan je niet enkel (tijdelijk) jouw pijnen bestrijden, maar verklein je ook de kans dat je onvruchtbaar wordt. Klinkt allemaal vrij heftig, maar dat is wat (onbehandelde) endometriose met jouw lichaam kan doen.

Natuurlijk is dit geen reden om nu instant te panikeren en alles bij elkaar te gillen. Het belangrijkste is dat je naar jouw lichaam luistert en op tijd een signaal geeft aan een bevoegde dokter wanneer je voelt dat er iets niet oké is.

Endometriose is een vaak voorkomende aandoening, maar niet even vaak gekend. Wees waakzaam als je een van de klachten ondervindt of wanneer je iemand erover hoort praten. Wie weet ben je wel de held van de dag als je iemand anders over endometriose kan vertellen én zo kan helpen? Geef toe: het klinkt alleszins enorm intelligent om met zo’n dokterswoorden een verhaal te kunnen brengen.

Twijfel je of je er zelf last van zou kunnen hebben? Praat erover! Voel je je niet comfortabel om dit met vriend(inn)en, je familie of een dokter te bespreken? Weet dan dat er verschillende kanalen bestaan om in contact te komen met mensen die endometriose hebben.

Zo zijn er bijvoorbeeld Facebookgroepen die zich volledig op deze aandoening richting. Of post je vragen/bedenkingen/twijfels in de Fille Folle Bubbel. Wat je doet, maakt niet uit. Blijf er gewoon niet mee zitten, want er zijn zoveel mensen die je kunnen helpen. Met een ontwrichte schouder laat je jezelf toch ook niet aan je lot over?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s