Viva La Vulva!

Tekst: Dea Campine/ Illustratie: Aurike Quintelier

Dat vulva’s en vagina’s verdomd leuk en interessant zijn, dat wisten we al.

Dat ze eens per maand werkelijk lastposten kunnen worden, dat weten we ook. Maar heb je al eens stilgestaan bij het feit dat we als vrouwen onder elkaar vaak schaamteloos over onze menstruatie kunnen praten, maar het zelden of nooit over ons witverlies hebben?

Tijd om daar verandering in te brengen, toch? Lees en leer deze week alles wat je ooit wilde weten (maar misschien nooit eerder durfde vragen) over jouw vaginale afscheiding.

 

WITTER DAN WIT

We kennen ze allemaal, de heldere en kleurloze tot witachtige vloeistof. Toegegeven, er zijn leukere dingen om in je ondergoed te hebben, maar wist je dat witverlies helemaal niet “zomaar iets smerigs” is, maar behoorlijk interessant blijkt te zijn? Heb je al eens gelet op de transformaties die jouw vaginale afscheiding doormaakt tijdens jouw menstruele cyclus? En heb je al stilgestaan bij het feit dat jouw lichaam aan de hand van die transformaties aangeeft hoe het met jouw vruchtbaarheid zit?

In een natuurlijke menstruele cyclus (wanneer je dus geen hormonen pil-, spiraal- of plakkergebruikster bent) maakt jouw vaginaal vocht vier transformaties door. Laten we het daar eens over hebben.

MAY THE FOUR BE WITH YOU

1. GE-FE-LI-CI-TEERD, je hebt net gemenstrueerd! Het is dus tijd voor fase één van jouw witte vloed.

Wanneer jouw vagina de aanmaak van vaginaal vocht net opnieuw opstart, is het vocht de eerste dagen eerder dik, stug, en meer wit dan kleurloosDit witverlies maakt het vrijwel onmogelijk voor zaadcellen om zich in jouw vagina te verplaatsen. (Let’s talk about Pritt, girl).

2. In fase twee verandert jouw witverlies niet zo hard. Het voelt eerder wat crème-achtig i.p.v. dik en stug. De kleur wordt wat meer parelachtig tot soms lichtgeel.

3. Tijd voor fase drie. Enkele dagen voor je eisprong wordt je vaginaal vocht doorzichtiger en vloeibaarder. Dit is de periode waarin het af en toe voelt alsof je onverwacht menstrueert, ook al weet je dat die tijd van de maand nog even op zich zal laten wachten.

4. Fase vier: het moment van je eisprong is aangebroken. Jouw witverlies wordt helder, dun en heel elastisch. Het vaginaal vocht ziet er in deze fase uit als rauw eiwit. Als je even wat witverlies tussen jouw vingertoppen zou nemen ontstaan er stretchy sliertjes. ECHT.

Die slijmerige structuur zorgt ervoor dat zaadcellen een duwtje in de rug krijgen en de gerijpte eicel makkelijker kunnen bereiken. De kans dat je in deze fase zwanger worden, is veel groter dan in de andere fases (wat natuurlijk geen excuus is om in de andere fases onveilige seks te hebben — SOA’s weet je wel…). Blijkt jouw lichaam zich niet te moeten klaarmaken voor een zwangerschap, dan is menstrueren de volgende stap. Gezellig.

DON’T WORRY!

Het uitzicht van jouw witverlies kan wel eens afwijken van wat je gewoon bent. Maak je daar niet meteen zorgen over, er kan een simpele verklaring voor zijn.

Soms veroorzaken bv. geneesmiddelen (tijdelijk) wat verandering in je afscheiding. Ook later, tijdens een eventuele zwangerschap, zal je merken dat je meer last hebt van witverlies, terwijl de menopauze er in jouw verre toekomst dan net weer voor zal zorgen dat het allemaal wat droger wordt tussen jouw benen. Dat is allemaal perfect normaal.Relax.

Wist je trouwens dat drie op vier vrouwen die de gynaecoloog raadplegen omwille van een witverliesverandering, helemaal geen probleem blijken te hebben? Jammer toch, dat we ons eigen lichaam soms niet goed genoeg kennen. Ik kan je alleen maar aanraden af en toe eens goed in jouw ondergoed te kijken, daar is helemaal niets mis mee of vies aan. Leer jouw lichaam kennen, je hebt er tenslotte maar één!

Heb je toch schrik dat je een vaginale schimmelinfectie hebt? Of maak je je zorgen over het hebben van een eventuele soa? Raadpleeg dan voor alle zekerheid je huisarts of je gynaecoloog, een uitstrijkje is namelijk op één, twee, drie gemaakt.

S.O.S. WOESTIJNDROOGTE!

Wanneer je van nature uit amper witverlies hebt en er weinig bijkomend vaginaal opwindingsvocht geproduceerd wordt, kan het soms moeilijk én pijnlijk zijn om te masturberen of seks te hebben. Geen nood, dit wil niet meteen zeggen dat masturberen en/of seks hebben onmogelijk is. Het kan een goede en verlichtende oplossing zijn om een (bio)glijmiddel op waterbasis te gebruiken.

HELP, OVERSTROMINGSGEVAAR!

Medisch gezien wordt er van overvloedig witverlies gesproken wanneer het vocht door je ondergoed of kledij heen dringt. Ja het bestaat, en nee dat is helemaal niets om je voor te schamen. Weet dat het feit dat iedere vruchtbare vrouw vaginale vloeistoffen verliest even normaal en gewoon is als het feit dat mensen tepels hebben.

Je kan ervoor kiezen om preventief inlegkruisjes te dragen, maar houd de inlegkruisjes met geurtjes en kleurtjes ver weg van je vulva en vagina-opening. Kies voor biologische inlegkruisjes — later deze maand lees je alles over het biologische merk YONI!

Gebruik nooit preventief tampons om jouw witverlies op te vangen. Gun je vagina(flora) ook wat rust, ze heeft al werk genoeg!

En niet vergeten: go with the flow!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s