Self care bij stress: het stressprotest

Door Dea Campine

“Het kruipt ons allemaal wel eens in de kleren, het leven. We lopen van hier naar daar, van daar naar ginder en willen alles stevig in onze eigen handen nemen. Stappen wordt hollen en hollen wordt al snel haasten. We vergeten tussendoor te ademen en Stress is onze tweede naam.

 

Story of our lives. Alleen, van langdurige stress wordt niemand echt gelukkig – onze lichamen allerminst. Het menselijk lichaam zendt waarschuwingssignalen uit eens de laatste stressdruppel bovenop onze overvolle emmer dreigt te vallen. Die signalen kunnen zowel lichamelijk als emotioneel zijn. Gaande van hoofdpijn, buikpijn, angst en nachtmerries, tot zelfs menstruatiestoornissen of een spontane gewichtsafname (of toename). Noem maar op.

Onder het motto “Beter voorkomen dan genezen!” vind je deze week dan ook een lijstje met tips om de stress (even) uit jouw lijf te krijgen.

BEWEEG.

Loop, wandel of zwem jouw hoofd dagelijks even leeg. Ook het beoefenen van yoga kan een echte aanrader zijn om stress te verminderen. Bij yoga creëer je namelijk zowel ontspanning in jouw lichaam als ontspanning in jouw hoofd.

KNUFFEL.


Verklaar me gerust gek, maar knuffelen helpt echt. Wanneer je jezelf met andere mensen verbindt via positieve aanrakingen zoals knuffelen, masseren, oogcontact (of zelfs seks), komt er oxytocine vrij in jouw hersenen. Oxytocine is een stof die jouw weerbaarheid tegen stress stimuleert en jou een vredig en rustig gevoel bezorgt waardoor angst makkelijker onderdrukt kan worden.

EET GEZOND/DRINK THEE


Snelle suikers putten je lichaam uit en sterke suikerschommelingen leiden tot schommelingen in jouw energie, je concentratie, je gemoedstoestand en je productiviteit. Eet dus vooral langzame suikers om je energieniveau constant te houden. Langzame suikers vind je in verse groenten, bonen, noten, zaden, volkoren granen en vers fruit.

Ook het dagelijks drinken van groene thee (een viertal kopjes) is goed voor de hersenen. Onderzoek toont aan dat het drinken van thee de bloeddruk verlaagt en stress in de hand kan houden.

DOLCE FAR NIENTE

Schrap onnodige afspraken of activiteiten die je op een later tijdstip ook nog kan uitvoeren. Lees een boek, lak je nagels, droom weg. Laat het leven gewoon even zijn.

Wist je trouwens dat wanneer je de dag even naast je neerlegt en jezelf vragen stelt over die komende dag zonder specifieke einddoelen te stellen, dat de kans dan groter is dat je die dag meer en beter zal presteren? Dat bleek uit wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Illinois. Denken is doen!

BOUW AAN EEN VAST SLAAPRITUEEL

Onze hersenen hebben voldoende slaap nodig om te herstellen van de dag en alle informatieprikkels te kunnen verwerken. Te weinig slaap leidt tot concentratieproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid – wat op zijn beurt weer leidt tot stress.

Ben je een slechte slaper? Luisteren naar muziek is één van de tips om beter te kunnen slapen. Uit Deens onderzoek blijkt dat 25 tot 60 minuten muziek luisteren voor het slapen gaan, bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit. Hoe muziek de hersenen precies beïnvloedt, is voorlopig nog een mysterie.

SCHRIJF JE GEDACHTEN NEER

 

Noteer, reflecteer, analyseer. Maar wees vooral niet te hard voor jezelf; weet dat je genoeg bent. Ga op reis door je hoofd, wandel door je lichaam. Verdwaal ergens diep tussen jouw hersenhelften in en ga op zoek naar de raarste kronkels. Laat de controle even los, ontdoe je van alle remming in het schrijven – niemand zal ooit perfect zijn. En laat het een troost zijn; hobbelige paden leiden het vaakst naar een mooie bestemming!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s