Lesbische koninginnen en biseksuele piraten

Door Nel Delarue / Illustraties door Yule Hermans, Boeski, Cheyenne Deckx

Er is een groep mensen op onze wereld die overal in de geschiedenis opduiken, maar van wie niemand weet dat een stuk van wie ze waren en wat ze deden maar zelden wordt verteld: de LGBT+ gemeenschap. Want ja, misschien wist je wel dat Michelangelo homo was, maar wist je dat ook van Leonardo Da Vinci? En vooral, hoe zit het met de ladies?

Hier voor jullie, een collectie verhalen van badass queer vrouwen, zowel doorheen de geschiedenis als celebrities van vandaag, voor al wie nog op zoek is naar een cool rolmodel.

Laten we beginnen met de Eerste, de Godmother der lesbiennes, de vrouw bij wie de term “lesbienne” zijn oorsprong vindt: Sappho van Lesbos. Als dichteres uit het oude Griekenland klinkt ze misschien niet zo bekend in de oren, maar de gedichten die van haar bewaard zijn gebleven (heel homo-erotische gedichten, by the way) hebben veel mensen geïnspireerd. Enkele fun facts: sommige mensen verwijzen dankzij haar naar de romantische liefde tussen vrouwen met “sapphic love” (best cool, toch?). Ook hebben historici de naam van haar zogezegde man gevonden, maar aangezien Kerkylas van Andros zich ongeveer vertaalt in Piemel Allepenissen van Manneneiland is het nogal onzeker of ze ook echt met een man getrouwd was, haha!

Na Sappho zijn er nog wel een paar vrouwen met interessante verhalen te vinden.

Yule Hermans 

Zo heb je bijvoorbeeld Anne Bonny, een pirate die zich vaak als man verkleedde, en die als een echte badass met veel vuur en Ierse furie mannen aan haar degen reeg. Naast haar verschillende relaties met mannen kreeg ze ook ooit iets met de eveneens awesome pirate Mary Read. Blijkbaar waren ze allebei als man verkleed, en wisten geen van beide dat de ander een vrouw was, tot Anne verklaarde dat ze gevoelens had voor de andere en tegelijk onthulde dat ze geen man was, waarop Mary prompt haar eigen vermomming weggooide en ze een relatie begonnen. Er wordt over hen verteld dat ze een tijdlang de schrik van de zeven zeeën waren. Als ze een man neerstaken toonden ze, voor hij zijn laatste adem uitblies, hun blote borsten, om aan de stervende te laten zien dat hij vermoord werd door een vrouw.

Vrouwen die graag mannen neerstaken komen we zo nog wel eens tegen bij Julie D’Aubigny. Julie was een bekende operazangeres bekend onder de naam Madame de Maupissant, die blijkbaar een uitstekend schermer was en in haar leven zo’n tien mannen neerstak. Daarnaast bestaat er ook een verhaal over hoe ze zich ooit inschreef in een klooster, enkel en alleen omdat haar geliefde daar als non naartoe was gestuurd door haar familie (die konden haar relatie met Julie niet goedkeuren). Om dan te ontsnappen ontketende Julie haar gevoel voor drama: ‘s nachts sleepte ze het lichaam van een dode non in de kamer van haar lover en zette vervolgens de boel in brand, waarna ze het samen op een lopen zetten. Naast haar sapphic avontuur heeft ze ook relaties gehad met enkele mannen, al was dat niet altijd van harte.

Eleanor Butler & Sarah Ponsonby door Boeski 

Als we het hebben over vrouwen die weglopen met hun vriendinnetje kunnen we niet anders dan even denken aan Eleanor Butler en Sarah Ponsonby, die ook wel bekend staan als de Ladies of Llangollen. Allebei wilden ze veel liever samen oud worden dan te moeten trouwen met één of andere man, dus beslisten ze samen weg te lopen uit Engeland en naar Wales te trekken, waar ze hun thuis maakten van een huisje in Llangollen. Volgens de locals waren ze een vreemd koppel, die zich kleedden in rijkleding en hele hoge hoeden en altijd samen te vinden waren. Naast een inspiratie voor andere queer vrouwen (één van hun vriendinnen werd zo geraakt door hun relatie dat ze met haar eigen vriendin in het officieuze huwelijksbootje stapte), hadden ze ook vrienden die best bekend waren, zoals de man van Mary Shelley (Percy Shelley) en één van hun beste vrienden, Lord Byron. Daarnaast zorgde de toendertijdse koningin Charlotte ervoor dat haar man, koning George III, hen een pensioen verleende.

Over het koningshuis gesproken, ooit al gehoord van koningin Christina van Zweden? Deze vrouw (wel, al was ze eigenlijk eerder non-binary) had best een turbulent leven. Ze werd al vroeg op de troon gezet en probeerde tijdens haar leven zowel oorlog te stoppen als zo veel mogelijk te leren: ze sprak een heleboel verschillende talen, waaronder zelfs Arabisch, en had bijvoorbeeld ook gesprekken met de bekende filosoof Descartes (met wie ze het achteraf dan toch niet zo goed scheen te vinden- daarnaast was hij niet goed bestand tegen de Zweedse lucht, aangezien hij daar stierf aan een longontsteking). Ze was samen met verschillende vrouwen, waarvan als één voorbeeld gravin Ebba Sparre. Ook had ze nogal schoon genoeg van het regeren, en toen haar neef Charles Gustav aangaf met haar te willen trouwen ging ze een stapje verder dan friendzonen: ze adopteerde hem als haar zoon en hij werd zo de volgende koning wanneer ze naar Rome trok voor gesprekken met de paus (en meer vrouwen).

Wie dacht dat dat alles was: honey, ik zit nog niet eens halfweg 😉

Virginia Woolf door Cheyenne Deckx 

Dan nu misschien namen die jullie wat beter kennen: we gaan door met Virginia Woolf. Ja, de beroemde schrijfster, die je je misschien nog het best herinnert aan het feit dat ze stierf door haar zakken vol stenen te laden en de rivier in te lopen. Wel, Virginia was dan wel met een man getrouwd, maar die vond het blijkbaar niet erg dat ze een relatie begon met de vrouw van een vriend van het koppel, genaamd Vita Sackville-West.

Een andere schrijfster die jullie zeker kennen is Anne Frank! Ja, wie haar boek gelezen heeft (met de paar pagina’s die haar vader er ooit voor publicatie had uitgescheurd terug in geplakt) weet dat ze een fascinatie had voor het vrouwelijke lichaam. Althans, dat schreef ze toch voor ze naar het Achterhuis vertrok. Kunnen we daarmee met zekerheid zeggen dat ze bi was? Niet helemaal, maar ik heb haar toch maar aan de lijst toegevoegd.

Anne Frank door Cheyenne Deckx 

“Meh, eigenlijk ben ik niet zo geïnteresseerd in literatuur. Heb je niet iets met muziek?” Girl, I’ve got you covered.

Als ik vraag wie rock ‘n roll heeft uitgevonden antwoorden de meesten waarschijnlijk Elvis Presley. Wel, eigenlijk kreeg hij veel inspiratie van de echte pioneer Sister Rosetta Tharpe. Als zwarte, biseksuele vrouw wordt ze niet vaak in de geschiedenisboeken vermeld (wat natuurlijk vreselijk jammer is), maar ze had in elk geval ooit een relatie met mede-artieste Marie Knight, met wie ze ook op tour ging.

Billie Holliday door Cheyenne Deckx 

Billy Holiday, ook bi, zong meestal over hoe ze door haar vriendjes mishandeld werd, maar had ook een relatie met Tallulah Bankhead.

In de showbizz heb je natuurlijk niet alleen zangeressen, maar ook danseressen. Zoals Josephine Baker, bekend van hoe ze danste in een weinig-verhullende outfit van een bananenrokje en een kort topje gemaakt van parels. Josephine hield haar biseksualiteit liever wat in het onbekende, maar was toch samen met een heel aantal vrouwen. Clara Smith, Evelyn Sheppard, Ada Smith, Bessie Allison, Mildred Smallwood en Colette waren haar vriendinnetjes, maar de meest bekende was toch Frida Kahlo.

Frida was een geweldige artieste, maar was ook trots op haar biseksualiteit. Naast Josephine Baker was ze ook samen met Georgia O’KeeffePaulette Goddard en Jacqueline Lamba.

Josephine Baker door Boeski 

“Dat is allemaal cool en zo, maar zou je het niet ook over een paar LGBT activisten moeten hebben?” No problemo!

De vrouw die bekend staat als de “moeder van Pride” is de biseksuele Brenda Howard. Brenda was een inspiratie en een drijvende kracht achter protesten en de eerste Pride festivals. Zonder haar zouden we vandaag veel minder kunnen genieten van geweldige events zoals Pride. Ze was een belangrijk lid van onder andere het Gay Liberation Front en de Gay Activist’s Alliance.

Nog niets gehoord over transvrouwen? Dan is nu het moment om Sylvia Rivera en Marsha P. Johnson te introduceren! Zij waren ook leidende figuren tijdens de eerste protesten in het begin van de jaren 70, en als ik me niet vergis kan je ze ook terug leiden naar de Stonewall riots.

Als die LGBT heldinnen nog niet genoeg leken, kan ik ook enkele biseksuele superheldinnen voorstellen! Zowel Wonder WomanCatwoman en Harley Quinn zijn door hun schrijvers als bi bestempeld (Harley had bijvoorbeeld een relatie met Poison Ivy). Voor wie eerder een Marvel-fan is, wordt het nog wat wachten op openly queer characters, maar het is wel bevestigd dat Valkyrie uit Thor Ragnarok bi is. Daarnaast zijn er nog een paar geweldige, maar minder bekende Marvel heroes die zichzelf queer noemen: America Chavezbadass met Latijns-Amerikaanse roots; Karolina Dean als deel van the Runaways (het superheldenteam, niet de supercoole all-girls-band) en niet te vergeten het koppel Ayo en Aneko in de Black Panther-comics.

“Super! Maar hoe zit het met sterren van vandaag?”

Laten we mijn lange lijst bovenhalen:

Te beginnen met Hayley Kiyoko, onder haar fans bekend als lesbian Jesus. Misschien herinner je haar nog van haar rol als Stella Yamada in de Disney-film Lemonade Mouth, maar ondertussen is ze een popster die muziek maakt over meisjes die van meisjes houden.

Over Disney gesproken, wie herinnert zich That’s so Raven nog? De hoofdrolspeelster Raven-Symoné, heeft zichzelf ge-out als biseksueel! Oh, en Shake it upBella Thorne is ook bi, en trots.

De volgende celebs zijn allemaal biseksueel! Met als één van de bekendsten Angelina Jolie, die voor ze met Brad samen was een knipperlichtrelatie met model Jenny Shimiza had. Kristen Stewart, die je je waarschijnlijk vooral herinnert van Twilight, maar die ik persoonlijk liever met The Runaways (deze keer wél de film over de all-girls-band) in verband breng. Shailene Woodley, die Tris speelde in de Divergent films en Hazel in The Fault in Our StarsEvan Rachel Wood, die Dolores Abernathy vertolkt in Westworld. Shannon Purser, te zien in Stranger Things als Barbara Holland. Mara Wilson, die boekenwurm Matilda speelde in MatildaDrew Barrymore, met een enorm aantal rollen op haar palmares, waaronder Ivy in Poison IvyMaria Bello, die ook het boek Whatever…Love is love: Questioning the labels we give ourselvesschreef naast haar vele rollen zoals sergeant Reznik in the 5th WaveCynthia Nixon uit Sex and the CityAmandla Stenberg, die jullie vast wel kennen als Rue uit the Hunger Games. Alia Shawkat, die ook meespeelde in The Runaways als Robin. Amber Heard speelde Mera in Justice League, maar was ook ooit getrouwd met Johnny Depp (tot hij haar begon te misbruiken). Sara Ramírez, bekend van haar rol als Dr. Callie Torres in Grey’s Anatomy. Megan Fox, bloedmooie actrice en model, en Mikaela Banes in de Transformersfilms. Megan Mullaly vertolkte Karen Walker in Will & GraceAnna Paquin, de op één na jongste Oscarwinnares ooit, die je kunt herkennen als Rogue uit X-Men of misschien als de jonge Jane Eyre uit de gelijknamige film.

En biseksuele popsterren? Wel, volgens mij kennen jullie allemaal Katy Perrywel, al had je haar seksualiteit misschien al kunnen raden door I kissed a girl. Daarnaast herinneren jullie zich Kesha misschien ook wel nog van haar hit Tick Tock.

“Phew, wat een lijst. Er komt bijna geen eind aan!” Right? En dat zijn alleen nog maar degene die ik al kende, stel je voor hoeveel prachtige queer vrouwen er nog op rode lopers rondlopen!

De moraal van dit verhaal, lieve Filles, is dat het niet uitmaakt hoe de geschiedenis van deze vrouwen wordt uitgewist. Het maakt niet uit dat scholen kiezen om hen niet te vermelden. Nee, wat echt uitmaakt is dat wij weten dat ze bestaan, dat queer vrouwen, zowel bekend als minder bekende, er zijn en ook altijd zullen zijn. Deze lijst werd gemaakt voor de meisjes die op zoek zijn naar rolmodellen met dezelfde seksualiteit, voor alle meisjes die denken dat er vast geen niet-hetero celebrities zijn. Dit is voor jullie.

 

Wil je méér Fille Folle? Ontdek het #fillefolleboek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s