Don’t swim in the plastic ocean

Door Laura Van De Woestyne

Laura Van De Woestyne is een jonge eco-warrior die op haar blog onder het pseudoniem ‘Laura from the desert’ een laagdrempelige strijd voert voor een betere wereld. We vroegen haar daarom om haar beste tips ‘n tricks om een steentje bij te dragen aan een groenere, gezondere Moeder Natuur.

“Het is een thema waar steeds vaker over gesproken wordt: plastiek. Het is o-ver-al. We zwemmen er — bijna letterlijk — in. En ik heb er persoonlijk een hekel aan!

Wist je dat elk stukje plastiek ooit gemaakt, momenteel nog ergens op aarde ligt? Plastiek kan namelijk niet verteren, het breekt alleen af (soms pas na honderden jaren) in kleinere stukjes, micro plastics genaamd. De realiteit is dan ook dat deze plastiek vaak in de oceaan terecht komt, een plek waar ik zelf zielsveel van hou. Een magische onderwaterwereld, die plots bedreigd wordt door onze slechte (maar aangeleerde) gewoontes.

We zien het nu veel opduiken in het nieuws — een walvis, dolfijn of vis die aanspoelt met een buik vol plastiek; een schildpad met een plastic rietje in zijn neus, etc. Tegen 2050 wordt er zelfs voorspeld dat de oceaan meer afval (uitgedrukt in gewicht) zal bevatten dan vissen. Yikes!

Not on my watch. Maar hoe kunnen wij dat tegengaan en ons steentje bijdragen? Make the switch! Overschakelen naar herbruikbare alternatieven is zo gemakkelijk, I promise! Ik geef je hier mijn 8 go-to items om plastic te vermijden.

 

Herbruikbaar zakje

Dit is écht de gemakkelijkste manier om plastic te vermijden! Het enige dat je moet doen? Wanneer je op stap gaat (al is het gaan shoppen in ‘t stad, om boodschappen, naar de les), zorg dat je altijd in je rugzak/handtas een herbruikbaar zakje zitten hebt. Zo ben je, zelfs op onverwachte momenten, altijd voorbereid. Rolt heel gemakkelijk op en weegt niets. Zo kan je beleefd een zakje weigeren in de winkel. Saving the world one bag at a time!

Herbruikbare drinkfles

Dit was voor mij ook een logische switch — je spaart er geld mee uit en de aarde is dan ook gespaard van nog meer plastic. Tegenwoordig kan je ook écht overal je fles laten vullen, no problem! Het enige dat je moet doen? Jezelf eraan herinneren als je de deur uitstapt!

 

Say no to straws

Rietjes. Hoeveel rietjes zou je in je leven al gebruikt hebben? Ik ben alleszins de tel kwijt. Maar als we vanaf NU beslissen om ze te vermijden, denk eens na over hoeveel plastic we zouden uitsparen? En wat als iedereen dat nu eens deed? Mind blown! Als je toch per se uit een rietje wil drinken, kan je investeren in een mooi herbruikbaar metalen rietje. Ik heb er zelf zo een & I love it!

 

Shampoo bar

Waarom moet ik mijn haar wassen met een product dat in een plastieken fles zit? Het kan anders en daarom koos ik voor een shampoo bar van Lush. Deze bad boys schuimen echt super goed (wat ik stiekem toch wel leuk vind bij het wassen van mijn haar) en ruiken daarboven nog eens heel lekker! Je bewaart ze in een schattig tinnen doosje & klaar is kees!

 

Safety razor

Ik was bang om mezelf te snijden, nadat iedereen zei dat het heel scherp was! Veel mensen zeggen mij dan ook dat ze bang zijn om hun te scheren, maar ik gaf het een kans en het blijkt zo gemakkelijk en super veilig te zijn. Ik beloof je dat het het proberen waard is! Je krijgt er geen spijt van! Mijn scheermes is van Giesen & Fortshoff en kocht ik in mijn lokale zero waste winkel in Gent, maar kan je zeker ook online vinden.

Menstruatiecup

Ik ga eerlijk toegeven dat ik hier wat sceptisch tegenover stond. Tampons zijn toch wel heel gemakkelijk, he? De gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven tussen de 9- en 11DUIZENDtampons. Maar wist je dat tampons vol zitten met stoffen die helemaal niet gezond zijn voor je vagina? Ze worden dan ook nog eens verpakt in veel plastiek.

Bij een menstruatiecup heb je die problemen helemaal niet. Goed voor je lichaam én de planeet! Toegegeven, het is wel even wennen en oefenen (maar dat was bij tampons toch ook zo?). Dus eens je eraan gewend bent is het helemaal top! Mijn menstruatiecup komt van het merk Organicup, waar ik zeer tevreden van ben.

 

Bamboo toothbrush

Wist je dat ze in de VS alleen rond de 4.7 miljard tandenborstels per jaar gebruiken en wegsmijten? Hoeveel zouden dat er dan wereldwijd zijn? En natuurlijk bestaan er ook wel plastic vrije alternatieven: namelijk een bamboo tandenborstel! Je kan het bamboo handvat dan achteraf bij de composthoop smijten! Ik heb de mijne online besteld bij ‘The Bam & Boo Toothbrush’ maar je vindt ze tegenwoordig bij je lokale zero waste shop of bij de Bioplanet.

 

Herbruikbare watten

Last but not least, mijn herbruikbare watten om mijn make-up mee af te doen, of gewoon mijn gezicht elke ochtend en avond mee te reinigen. Wie hetzelfde ritueel heeft, weet dat je dan wel héél veel afval produceert met die wegwerpwatjes of -doekjes. Véél milieuvriendelijker zijn herbruikbare katoenen rondjes, die je achteraf gewoon in de wasmand smijt. Ik heb er een stuk of 12, dus ik heb er altijd op voorraad. Gemakkelijker kan niet! Alweer te vinden bij de Bioplanet of in je lokale zero waste winkel.

Voila, jullie zijn er nu helemaal klaar voor! Onthou vooral dat gewoontes creëren niet op 1, 2, 3 gaat en dat je het tijd moet geven. Je zal het niet allemaal op 1 dag kunnen veranderen, en je zal wel vaak iets vergeten. Maar elke stap vooruit is een stap in de goede richting. Let’s do this!

Voor meer tips and tricks over een milieuvriendelijkere levensstijl, neem gerust een kijkje op mijn blog of volg mij onder dezelfde naam op Instagram!

From the desert with love,

xoxo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s