Wanderlust disgust

Door Camille Ghekiere

Karl Lagerfeld (diene van Chanel) noemt ons hedendaags sociaal mediagebruik ‘virtuele masturbatie’, met posten als voorspel en elke like een mini-orgasme. Maar zoals jongens die te veel naar porno kijken weten: een mens zoekt steeds meer prikkels voor dezelfde kick.

Ooit haalden we pleziertjes uit het sturen van winks op MSN (of wacht, hoe oud ben ik?). Nu krijgen we die kick bij het sharen van een foto van onze wildgeplukte spinaziesmoothie met citaat als ‘blame it on my gypsy soul’, aan een stuk of 500 Instagramvolgers (of wacht, hebben jullie meer volgers dan ik?).

Een extra pijnlijke soort van deze social media zelfbevrediging, is die op reis. Begrijp ons niet verkeerd: fijne ervaringen delen hoort nu eenmaal bij dit virtuele tijdperk, en daar is op zich niets mis mee. Maar het gevaar is dat we ons mislukt beginnen voelen door al die zogezegd “volmaakte” levens die geëtaleerd worden op sociale media. Het is niet altijd duidelijk of we willen sharen, of showen.

Sharen zou moeten betekenen dat mensen deel worden van onze plezierige ervaring en zelfs een beetje meegenieten. Showen betekent gezien willen worden om jezelf beter te voelen.

Genoeg gefilosofeerd. Het punt is dat de Wanderlust-quotes en bohemian reisfoto’s deze maand onze strot uitkomen. Daarom, lieve Filles, zetten wij hier voor jullie een paar misleidende Wanderlust-citaten op een rijtje, zodat je ze leert herkennen en wegduiken voor het rotte gevoel. En, #nohate, daarna ook een paar quotes die we wél terecht en leerzaam vinden.

Een mooie ingesteldheid, but you ain’t fooling us. Duitsland met mijn irritant stiefbroertje was een oersaaie vakantie en ik ben drie keer bestolen op Ibiza. De schrijver van deze quote is hoogstwaarschijnlijk ook nooit in België geweest.

95% van de mensen over wie een boek is geschreven, deden gewoon wat ze graag deden, of dat nu mindblowing was of niet. Wat een verontrustend idee dat we onze levens zouden moeten leiden met zoveel mogelijk drama, plot twists, verraad en hartstocht.

Natuurlijk moet je niet overthinken, en stel je reisdromen niet uit naar een vage toekomst. Maar een bepaalde graad van nadenken en plannen (twee stoute woorden voor de wanderlusting yolo-ist) kunnen écht wel je reiskwaliteit ten goede komen.

Verder hopen we ook dat, al is het bij een gastgezin, in een hostel of op een zeilboot, je ergens naartoe gaat waar er mensen zijn die het nut inzien van een hoofdkussen en laken.

Ga op een surfbord weken tot je handen helemaal verrimpeld zijn, werk zes dagen per week in een vuil café voor een hongerloon, maak hippie-t-shirts met van die verfknikkers, en probeer ze tevergeefs te verkopen. Ontmoet ook de knappe Juan. Die chlamydia heeft.

Wél terecht vinden we:

Gustaveke had het bij het juiste eind. Echt reizen draait niet rond ons ego. Roekeloosheid en genotzucht zijn niet de hoogste waarden. Reizen toont hoe we overal ter wereld bezig zijn met dezelfde dingen, vragen en onzekerheden.

Oké, het klinkt echt melig. Maar het is toch een prachtige manier om het te zien! Voor je vertrekt, kan je je onmogelijk alle vrienden voorstellen die je gaat maken. Maar ze zijn er wel al. Ze zijn op dit moment misschien aan het eten, dansen, snapchatten… En de tijd tikt naar jullie ontmoeting.

Een mooie les van de ervaren reiziger. En het mooie is dat ondanks dat iets pijn deed, dat zelden betekent dat het het niet waard was.

So. True. Misschien zegt het ook iets over de kwaliteit van ons onderwijs, maar ervaring is een betere leraar dan Meneer Peeters. Buiten je comfort zone ligt een zee van wijsheid en filosofische inzichten van onschatbare waarde. Dive into it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s