Een ode aan Octavia Spencer, mijn naamgenote

Door Octavia Darko

 

“Ik deel mijn naam met Octavia Lenora Spencer. De hare klinkt beter in de oren, me dunkt. Elegant en vrouwelijk. Zo is ze ook.

Mijn volledige naam luidt Octavia Akpene Darko. Of ik genoemd ben naar een auto en ik – of eerder mijn ouders – graag naar Donnie Darko kijken, is mij al talloze keren gevraagd. Tot vervelens toe. Dat mijn achternaam eerder bij een hond past, is dan weer mijn gedacht. Ook is Darko een vrij grappige achternaam, denk je niet? Dark-O, lekker lachen. Lijkt mij wel nog een coole naam om een bandje mee op te richten. Jammer dat ik toondoof ben bij momenten.

Dat gezegd zijnde. Verder deel ik ook een Afrikaanse roots met haar en wat zijn we er beide trots op. Vechten voor onze roots en female equality liggen ons nauw aan het hart. Lang leve Fille Folle trouwens, en dat zou mevrouw Spencer ook zeggen.

Voor diegene die niet weten wie Octavia Spencer is, wel, ze is de badass chick van onder meer ‘The Help’ en ‘Hidden Figures’. Een chick is misschien niet de juiste term – ze is geboren in 1970 – maar je snapt me wel. Op de max zijn plakt geen leeftijd, toch?

Spencer vertolkt rollen zoals die van de stoere en toch uiterst zachte ‘African momma’. Een Oscar, BAFTA en Golden Globe heeft ze daarvoor al gewonnen. Jawel! En mijn hart trouwens ook. Let’s be honest, niet iedereen kan zeggen dat ze al die prijzen konden meenemen zu hauseEn plus, zeker niet alle Afro-Amerikaanse actrices kunnen dat zeggen. Jammer, maar de waarheid en geloof mij – het ligt niet aan hun kunnen.

Octavia verscheen voor het eerst op de schermen in 1996. Ze mag daar trouwens nog lang blijven en niemand kan dat in twijfel trekken. Waarom? Ze heeft zo’n 16 jaar geacteerd onder voornamelijk naamloze rolletjes. Ze speelde mee in meer dan 50 films waarin ze kleine rolletjes vertolkte. Ze is blijven doorzetten, tot ze op 41 jarige leeftijd pas echt naam maakte. Octavia Spencer als Minny Jackson in The Help. 22 nominaties kreeg ze voor haar rol als Minny. 15 won ze er daadwerkelijk! Applaus.

Verder is haar filmografie ook zeer uiteenlopend. Van Divergent tot The Help. Van Legally Blonde tot Hidden Figures. Powerhouse Spencer kan het allemaal. Ons doen lachen, verbazen en ‘blèten’. Het is geen ‘tweederangsactrice’ van wie je weet wat je mag verwachten, die zich altijd hetzelfde gedraagt en die je bij wijze van spreken van de ene naar de andere film kan teleporteren zonder iets te merken. Wist je trouwens dat ze in de top 25 van de grappigste actrices ter wereld staat? En terecht! Daarvoor moet je tijdens The Help eens letten op iets met uitwerpselen en iets met cake. Memorabel.

 
Spencer werkte vroeger aan de zijde van Hollywoods elite. Gelukkige keerde het tij zo’n tien jaar geleden. Nu is zij een van de grootste onder de ‘acteermeute’ en well-rounded is een waarunderstatement. Met stijl, doorzettingsvermogen, hilariteit, daadkracht en overtuigingskracht bewandelt zij het pad om een legendarische actrice te worden. Ze vertolkt de struggle onder de zwarten in tijden van white supremacy zo ongelofelijk goed dat je zou denken dat ze zelf een slaaf was. Haar acteerwerk is zo sterk dat het lijkt alsof ze zelf een onderdrukte wetenschapster was in een mannenwereld van jewelste. Je gelooft haar. Je begrijpt haar. Je voelt haar. Voorgaande bewijst waarom ze zo god damn awesome is. 

Wat kunnen we leren van Octavia Lenora Spencer? Wel, we geven niet op. We zetten door. We zijn meerdere vrouwen in één lichaam. We laten ons niet onderdrukken door de mannen. We zijn niemands side-kick. En last but not least: vrouwen zijn allemaal badass ongeacht leeftijd, afkomst en hoelang het duurt om je doel te bereiken! En als iemand het tegendeel probeert te bewijzen heb je onze toestemming om ‘eat my shit’ te zeggen. Kijk naar The Help en je zal mij wel snappen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s