Oproep tot body positivity voor de bonestaken, de skinny bitches, de PVV’s*

Door Camille Ghekiere

“Ik heb mij een vijftal keer herschikt op mijn stoel tijdens het schrijven van deze alinea. Deze stoel is namelijk een beetje te hard voor mijn ruggengraat. 

De meeste mensen zijn akkoord met de volgende stelling: “Niemand zou bekritiseerd moeten worden omwille van gewicht.”

Maar hoeveel van die mensen denken daarbij aan ondergewicht? Iedereen weet dat fatshaming verkeerd is, maar wat met skinny-shaming?

Lorenz, mijn liefje in de lagere school, maakte het uit met mij omdat hij dacht dat ik anorexia had. We waren tien jaar. Ik had naar juffrouw Rita moeten gaan en uitschreeuwen dat Lorenz mij geskinnyshamed had. Skinny-geshamed. Maar ik deed dat niet.

Ik had niet in de gaten dat dit het begin was van een lange middelbare carrière als ‘die magere’. Also referred to as “daar zit geen vlees aan”, of door nog minder attente personen als “wandelend skelet”.

Ik doe even een trui aan want ik heb het koud.

Dit is een oproep tot body positivity voor de bonenstaken, grassprietjes, de PVV’s (Plat Van Voren), de skinny bitches. De ophemeling van ‘curves’ heeft namelijk een even schadelijke bijwerkingen op de curveless als magere modellen op de curved.

Mensen zijn ook vliegensvlug met hun misvattingen: skinnies willen vast niet eten, ze zijn vast geobsedeerd door hun uiterlijk, ze kijken vast neer op gewone, laat staan op dikke mensen. Bovendien heeft dun zijn zonder deze kritiek al genoeg nadelen (die niemand serieus neemt trouwens), zoals een minder gebufferde temperatuurregeling, pijngevoeligheid en suikerspiegel, en niet te vergeten alle harde meubels die zich ontpoppen tot foltertuigen.

Mensen zijn ook vliegensvlug met hun misvattingen: skinnies willen vast niet eten, ze zijn vast geobsedeerd door hun uiterlijk, ze kijken vast neer op gewone, laat staan op dikke mensen.

De “if you ain’t got some meat, it ain’t fun”-beweging slaat de bal even mis als de modehuizen die nog altijd anorectische modellen gebruiken. Want de belangrijke vragen zijn niet of je een kilo meer of minder zou moeten tellen, of dat rolletje of dat benig hoekje wel past bij jou.

De belangrijke vragen zijn of je zorgt voor je lichaam, of je je lichaam waardeert en aandacht hebt voor wat het nodig heeft. Wie dat doet, komt vanzelf op zijn natuurlijke gewicht.

De beweging om rondere vrouwen in de media krijgen is zeer positief. Maar we moeten oppassen voor een nieuw dogma dat binnenglipt: “echte vrouwen hebben rondingen”. Dat is bullshit. Elke vrouw is een echte vrouw.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s