#fillefolleleest I: ‘meisjes en sport’, Rachel Ignotofsky

Door Julie Verhaert

We schrijven aan het einde van wat de warmste week ooit was. And I don´t know about you, maar ik ben alle weergoden belachelijk dankbaar dat ik opnieuw ergens kan gaan zitten zonder dat mijn onderbroek binnen twee seconden aan en tussen mijn gloeiende billen kleeft.

Bon, down to business. Ik ga een gokje wagen en veronderstellen dat velen onder jullie graag lezen — Fille Folle (als we Fille Folle TV even niet meerekenen) is immers een geschreven medium met wekelijkse porties prachtig leesvoer.

Wel, you and me both. Tijdens het middelbaar was ik namelijk (ook) verliefd op Ron Weasley en waren mijn kleine oogjes eerder toe te schrijven aan nachtje door lezen, dan nachtje door feesten. When in doubt, go to the library.

Omdat lezen nu eenmaal geweldig is (vanuit je zetel of hangmat informatie opsteken dankzij een ex-boom of op avontuur trekken op je e-reader, en dat allemaal terwijl je je brein stimuleert én je sociale vaardigheden optimaliseert, NEED I SAY MORE) starten we vanaf augustus met iets nieuws.

Iets geweldigs, iets verrijkends, iets empowering, bref, iets he-le-maal Fille Folle: een enige echte Fille Folle bookclub.

Wat kan je verwachten? Een maandelijkse suggestie leesvoer die ons op het lijf geschreven is (daarvoor zal ik althans mijn uiterste best doen) en waarin we als een grote sisterhood een maand lang samen lezen. Dat kan fictie of non-fictie, oud of jong, dik of dun zijn, the sky is keihard de limit.

Zijn jullie al enthousiast? Ik anders wel.

Onze eerste tip wordt een boek over sporten, maar dan niet op de manier die je misschien zou verwachten. Tijdens deze maanden worden we eens te meer om de oren geslagen met de snelste afslanktips, de meest verscheurende buikspieroefeningen en de algemene boodschap dat us girls ons lichaam middels sport moeten primen voor we ons ook maar in iets van verhullende kleding mogen vertonen.

Da’s uiteraard de dikste bullshit, maar dat maakt ook dat sporten soms een verplichting lijkt om je lichaam bikiniready te krijgen. No sir no thank you. Wij gaan komende maand lezen over vrouwen die sporten om zichzelf te empoweren, hun grenzen te verleggen en het glazen plafond te verbrijzelen.

Ken je Billie Jean King? Niet die van Michael Jackson, maar de vrouw die in de legendarische Battle of the Sexes (die vorig jaar verfilmd werd) werd uitgedaagd door voormalig mannelijk tenniskampioen Bobby Riggs, en hem voor de ogen van de televisiekijkende wereld to-taal inmaakte. Daarmee bewees ze niet alleen iets voor de sport, maar dankzij haar prestatie durfden ook talloze vrouwen het eindelijk aan om een loonsverhoging of promotie te vragen.

Misschien zegt Althea Gibson je niet zo veel? Wel, vanaf nu wel: zij was de eerste Afro-Amerikaanse tennisspeelster die een grand slam won, en werd bovendien de eerste zwarte vrouw die op de cover van Sports Illustrated en Time Magazine stond.

Onze bookpick van deze maand staat vol met portretten van zulke vrouwen waarbij je spontaan een staande ovatie start.

Lees je graag mee? Haast je dan naar de dichtstbijzijnde bibliotheek, leen hem van je buur of zet ‘m op je verlanglijstje voor eender welke gelegenheid komende maand (misschien gewoon het feit dat je geweldig bent?): in augustus buigen we ons over Meisjes en sport van de Amerikaanse auteur en illustratrice Rachel Ignotofsky.

 

Als je meedoet, zouden we het bovendien geweldig vinden als je je leesfoto’s met #fillefolleleest deelt. Ik zal alvast hetzelfde doen op Julie’s Book Club. Tot op de sofa?

PS: Weet dat je ook altijd een boek mag suggereren voor een volgende maand. Jaknikken en zwijgend een voorbeeld volgen doe je op de schoolbanken al voldoende. Is er een boek waarvan je hart in duizend stukjes lag, waarbij je luidop moest schaterlachen of waarin je gewoon niet kon stoppen? Wij willen het weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s