Jong, ziek en verliefd

Tekst en foto door Dea Campine

Liefde en ziekte.

Twee zesletterwoorden die drie letters delen, maar qua inhoud niet veel gemeen hebben.  Liefde is ongeveer het mooiste dat het leven te bieden heeft, ziekte wens je niemand toe.

En toch gebeurt het – mensen worden ziek, jongeren worden ziek. Misschien ben jij wel ziek. Het leven is helaas niet altijd even eerlijk.

Ik word binnen twee maanden vijfentwintig, ben jong en daardoor uiterst vitaal in de ogen van de wereld. Alleen, mijn lichaam heeft er anders over beslist. Op mijn twintigste werd ik plots hevig ziek en na maanden van ziekenhuizen naar dokterskabinetten te hebben gependeld, bleek dat ik een soort systemische reuma heb. De reuma kan zich met andere woorden in ieder onderdeel van mijn lichaam nestelen. In mijn hoofd was reuma een ziekte voor oude vrouwtjes; oude grijze kromme vrouwtjes met kreupele vingers. Geen ziekte voor mij.

 
Ziek worden bleek voor mij niet alleen ziek zijn, het werd ook echt een beetje rouwen. Ik moest niet enkel leren omgaan met een lichaam dat niet langer deed wat het moest doen, maar mijn hele toekomstbeeld veranderde. Ik kon mezelf plots niet meer in een relatie zien, want wie zou ooit een relatie willen hebben met iemand die binnen x-aantal jaren misschien veel minder kan? En toch, heel onverwacht vond ik een jaar geleden de vrouw van mijn leven. Iets wat ik als onmogelijk aanzien had gebeurde: iemand kon en wou van mij houden.

En mijn reuma, die leeft gewoon met ons mee.

Speciaal voor jullie spreekt in dit artikel mijn lief, TIFFANY (22). Zij schept een beeld van hoe het is om een relatie te hebben met iemand die een ziekte/beperking heeft.

 

Ik ben ook voorzichtiger op bepaalde vlakken. Ik zal je minder snel een speelse duw geven en heb ook wel eens schrik om je pijn te doen wanneer we seks hebben. Je hebt nu eenmaal een broos lichaam.

1. Tiffany, toen ik jou vertelde dat ik reuma heb, vond je dat ziek-zijn een factor die jou had kunnen tegenhouden een relatie aan te gaan?

TIFFANY: “Het was niet meteen een factor die mij tegenhield. Mocht je een dodelijke ziekte gehad hebben zou ik misschien wel wat voorzichtiger geweest zijn. Verlies is voor iedereen iets moeilijks om mee om te gaan. Maar ik zou je nooit ontweken hebben omdat je een ziekte hebt. Ik heb ook geen seconde gedacht ‘Oo nee, dit ga ik niet doen!’. Misschien ligt het ook wel anders bij ons omdat jij nog kan functioneren en niet voortdurend in een bed ligt. Maar uiteindelijk zou ik sowieso voor je gevallen zijn, al was je doodziek, moest je in een rolstoel zitten of in een (ziekenhuis)bed liggen.”

2. Hoe was het voor jou om aan je omgeving te vertellen dat je een relatie hebt met iemand die ziek is? 

TIFFANY: “Het werd niet als iets ‘hopeloos’ gezien, omdat ik er meteen bij vertelde dat jouw reuma niet dodelijk is, maar vooral heel lastig en pijnlijk is voor jou. Uiteraard zijn mijn familie en vrienden vaak bezorgd over hoe het met je gaat, maar niemand gaf een slechte reactie. Niemand kiest ervoor om ziek te zijn; al moet ik toegeven dat er veel meer bij komt kijken dan ik had verwacht. Ook ik dacht dat reuma hebben vooral wou zeggen dat je last hebt van ontsteking in je gewrichten en spieren, maar er komt zoveel meer bij kijken.

 

Bij ons zal ziek-zijn sowieso altijd een stukje van onze relatie blijven, maar er zijn nog veel meer dingen die een relatie maken. Het is belangrijk om elkaar lief te hebben en niet altijd aan de beperkingen te denken.

 

3. Heb je schrik voor de toekomst door mijn ziek-zijn? 

TIFFANY: “Soms wel. Omdat je bij reumatische ziektes niet altijd weet waar je aan toe bent. We weten niet of jouw aftakeling ooit extreem wordt of niet, die vraagtekens maken alles nogal moeilijk in te schatten. Net daarom probeer ik er ook niet al te veel aan te denken, we zien wel wat er gebeurt. Ik ben zeker niet bang dat jouw reuma tussen onze relatie zou komen te staan, maar ik heb wel schrik om jou meer pijn te zien lijden, natuurlijk. En ik hoop nog steeds dat de wetenschap een medicijn kan ontwikkelen dat jou kan genezen.”
4. Wat vind jij dat er anders is aan het hebben van een relatie met iemand die ziek is, dan het hebben van een relatie met iemand die gezond is?

TIFFANY: “Ik maak me iets vaker zorgen denk ik. Ik ben ook voorzichtiger op bepaalde vlakken. Ik zal je minder snel een speelse duw geven en heb ook wel eens schrik om je pijn te doen wanneer we seks hebben. Je hebt nu eenmaal een broos lichaam. Je spendeert ook meer tijd bij de dokter en in het ziekenhuis dan de gemiddelde mens. Wat op zich niet erg is, maar ik maak mij wel extra zorgen – zelfs als dat niet nodig is. Je bent ook sneller moe en sneller ziek, maar ik denk dat onze relatie op de meeste vlakken wel hetzelfde is als bij andere koppels. Wij lachen, we ventileren als dat nodig is en we hebben geweldige gesprekken. We doen enorm veel leuke dingen en genieten van het leven. Meer heb je niet nodig in een relatie, toch?”
5. Is er nog iets dat jij aan de wereld wil meegeven? 

TIFFANY: “Dat ik jou, ondanks je ziek-zijn, steeds als ideale toekomstige vrouw heb gezien. Ik zie jouw reuma niet als een obstakel. En ik ben ervan overtuigd dat communicatie heel belangrijk is voor lezers die een relatie hebben met iemand die ziek is of een beperking heeft. Ziek zijn draagt nog steeds veel taboe met zich mee, maar als koppel moet je echt over het ziek zijn durven praten. Je moet samen een goed evenwicht zoeken en zorgen dat de ziekte de relatie niet begint te leiden of over te nemen. Ik voel mij niet tekort gedaan in onze relatie of heb niet het gevoel dat alle aandacht naar jou gaat; en dat is belangrijk. Bij ons zal ziek-zijn sowieso altijd een stukje van onze relatie blijven, maar er zijn nog veel meer dingen die een relatie maken. Het is belangrijk om elkaar lief te hebben en niet altijd aan de beperkingen te denken. Je kan en moet er natuurlijk rekening mee houden, maar tussendoor moet er ook vooral veel plezier zijn. Huil, plaag en lach, maar doe vooral aan houden van!”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s