Interview met Yoni: what’s between your legs?

Door Alexandra Vandenberghe

Lieve filles,
Je vagina is één van de meest absorberende lichaamsdelen die je hebt. En toch weet zo goed als niemand wat er eigenlijk in een tampon of maandverband zit. Wat is het precies, dat je elke maand tussen je benen stopt?

Daar duidelijkheid in scheppen is de missie van Yoni, een pussy positive Nederlands pad- en tamponmerk dat bovendien bekend staat om z’n no-nonsense #girlpower. Just the way we like it, dus!

Het is vloed op de Rode Zee, het Rode leger is op komst, de beerput wordt geleegd… Er bestaan ontelbaar veel verwijzingen en metaforen rond menstruatie, de ene al wat poëtischer dan de andere (beerput, seriously?)

Onze regels en de bijhorende hormonale salto’s die je doormaakt tijdens deze maandelijkse cyclus zuchten nog steeds onder een taboe. Soms lijkt het alsof het gezegde “horen, zien en zwijgen” uitgevonden is voor onze manier van omgaan met menstruatie.

We vinden het gênant om een tampon te vragen aan onze vriendin in een publieke ruimte. Elke vrouw in elke Always-reclame is altijd belachelijk vrolijk aan het menstrueren. En hoezeer het ook deel uitmaakt van ons dagelijkse leven, toch horen we er niet over te praten. Was ons leven een Harry Potter-boek, zijn onze regels Voldemort: “zij die niet genoemd mag worden.”

Maar wat doe je als je lichaam je plots verplicht om te praten over je regels, en welke verzorging je tijdens je regels gebruikt?

Dit overkwam Mariah. Samen met haar vriendin Wendelien richtte ze Yoni op, een bedrijf dat maandverbanden en tampons op de markt brengt onder de slogan “what’s on the box is in the box.”

Ik opende mijn doos ( pun very intended) vol vragen en had een gesprek met co-founder Mariah over Yoni, het menstruatietaboe en het belang van informatie doorgeven rond regels en onze cyclus.
Waar komt jullie slogan vandaan? Voelden jullie zelf aan dat er een persoonlijk tekort was aan eerlijkheid en transparantie in de “menstruatiemarkt”? 
MARIAH: “Ik kreeg van m’n dokter na een gewoon onderzoek te horen dat er een grote kans was dat ik baarmoederhalskanker zou krijgen. Wanneer ik op zoek ging naar oplossingen, kreeg ik van een specialist te horen dat ik tampons of maandverbanden moest gebruiken van biologisch katoen. Maar die kon je enkel in een speciale biologische winkel vinden.

Ik zat op een dag aan tafel bij mijn vriendin Wendelien, en ik was aan het vertellen hoe irritant het was dat ik geen gewone tampons meer kon gebruiken. Hoe lastig het was dat deze tampons enkel in specifieke winkels te vinden waren. Toen realiseerden we ons dat ik waarschijnlijk niet de enige persoon was met dit probleem. We vinden dat elke vrouw toegang moet krijgen tot  producten die goed zijn voor zichzelf en haar vagina, en die ervoor zorgen dat haar  menstruatie haar niet in de weg  zal staan.”

“ Onze missie is om ervoor te zorgen dat alle vrouwen weten waar de producten die ze gebruiken tijdens hun menstruatie vandaan komen. Daarnaast: dat ze ook weten dat er verschillende producten zijn en dat er keuzes zijn die ze zelf kunnen maken.”

Wat is het grote verschil tussen een product van Yoni en een Always inlegkruisje of een OB-tampon? 

MARIAH: “Toen ik op onderzoek uit ging om mijn gezondheid beter te beschermen, zag ik dat er op bijna geen enkele verpakking van een maandverband of tampon een ingrediëntenlijst stond. Ik was verbaasd, want waarom zouden wij als vrouwen niet mogen weten wat we in de meest intieme delen van ons lichaam stoppen?

Gewone tampons zijn vooral gemaakt van gewoon katoen. Er zit vaak een laag plastic over, maar dan nog steeds is de info vaag en niet wijdverspreid. Veel van de producten in deze gewone tampons of maandverbanden zorgen voor vaginale irritatie. Bij ons staan de producten wél op de doos. Onze producten bestaan vooral uit biologisch katoen, maïszetmeel en bioplastic. Dat is het grote verschil, en daarom willen we ook dat ons product overal verkrijgbaar is.”

Om eerlijk te zijn – behalve dat dat ik me altijd blauw ergerde aan het feit dat men parfum spoot op tampons – heb ik nooit echt honderd procent nagedacht over de ingrediënten van een tampon of een inlegkruisje en hoe het gemaakt wordt. Niemand heeft mij er ooit echt op gewezen dat er bijvoorbeeld zoveel chemicaliën konden inzitten. Jullie willen daar iets aan doen door het op de markt brengen van deze producten. Maar zijn er nog andere manieren waar we op moeten inzetten om deze informatie door te geven? In scholen, vanuit de overheid, door ouders ook bewust te maken? 

MARIAH: “De meeste vrouwen denken er gewoon niet over na. Maar wat de ingrediënten van een tampon zijn, da’s een belangrijke vraag. Het is zo’n intiem product, en juist daarom is transparantie zo belangrijk. We moeten meisjes de juiste informatie geven, al vanop een jonge leeftijd, omdat het gebruik van bepaalde tampons kan zorgen voor vaginale irritatie. Hoe meer we info verspreiden en hoe meer transparantie er is, hoe beter het zal worden voor iedereen.”

Er hangt nog steeds een bepaalde taboesfeer rond menstruatie. Van de verpakking tot de reclame, waar Always de trofee wint voor slechtste slogan ooit met “ Ik lach, ik nies, ik verlies urine.”. Hoe is dit taboe volgens jullie ontstaan? 

MARIAH: “Menstruatie wordt veel eerder gemedicaliseerd in plaats van genormaliseerd. We schamen ons nog steeds om bijvoorbeeld een tampon te vragen aan een vriendin in een koffiebar. Voor ons is het heel erg belangrijk dat menstruatie deel uitmaakt van een breder verhaal. Dat de juiste informatie gegeven wordt maar op een gewone, nuchtere manier. Zodat vrouwen zich veel meer empowered voelen om de juiste keuze te maken voor zichzelf en voor de meest intieme delen van hun lichaam.”

Hoe proberen jullie menstruatie en de vrouwelijke cyclus uit die taboesfeer te halen? Bijvoorbeeld door er open over te praten? Door ergens een platform te bieden aan jonge meisjes en te tonen dat het normaal is?

MARIAH: “We willen jonge meisjes en ons publiek op een zo creatief mogelijke wijze prikkelen om meer te weten over hun lichaam en hun cyclus. Een onderneming starten vraagt heel veel moeite en tijd. Dus als we positieve feedback terug krijgen die verder gaat dan enkel en alleen over onze producten, geeft dat heel erg veel voldoening.

Ook de feedback van moeders die ons laten weten dat ze heel erg gelukkig zijn dat wij een alternatief aanbieden. Het idee dat  deze moeders ook het beste met hun dochters voor hebben en deze attitude doorgeven, daar worden we heel erg blij van.”

Is het daarbij voor jullie van groot belang dat Yoni en zijn producten deel uitmaken van een groter verhaal of een bredere boodschap?

MARIAH: “Bij Yoni staan onze producten altijd centraal, maar voor ons is het ook heel erg belangrijk dat deze in een bredere en duurzamere context worden geplaatst. Zodat we van daaruit kunnen vertrekken om verschillende maatschappelijke problemen aan te kaarten.

In een onderneming moet je 10000 beslissingen nemen en het is heel erg belangrijk voor ons dat deze gebeuren vanuit het standpunt dat het goed is voor de mens, het milieu en de maatschappij. Het nastreven van duurzaamheid staat altijd centraal, soms zelfs los van het pragmatisme die je nodig hebt tijdens de dagelijkse werking in een bedrijf.”

Zijn er naast Yoni nog andere producten, apps,… die meisjes kunnen helpen om meer info te krijgen rond hun cyclus, en hoe deze in elkaar zit? 

MARIAH: “ Zelf ben ik een grote fan van de period tracking app Clue. Je kan de app gebruiken om je maandelijkse cyclus te volgen, maar er zit ook een heel wetenschappelijk team achter dat onderzoek uitvoert. Daaruit maken ze dan verschillende informatieve blogs en geven ze ook heel wat tips en informatie rond menstruatie.”

Wat willen jullie in de toekomst nog bereiken met Yoni?

MARIAH: “ Onze missie is om ervoor te zorgen dat alle vrouwen weten waar de producten die ze gebruiken tijdens hun menstruatie vandaan komen. Daarnaast: dat ze ook weten dat er verschillende producten zijn en dat er keuzes zijn die ze zelf kunnen maken.”

Laten we dan dit interview eindigen volgens onze slogan, “no nonsense, geen taboes.” Wat is je meest gênante menstruatieverhaal?

MARIAH: “Ik heb niet echt een heel erg gênant verhaal. Ik stond ooit in de Albert Heijn en een toenmalig vriendje haalde een stukje van een draadje van een tampon uit mijn haar. Maar hij maakte er geen probleem of drama van.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s